Astăzi au început controalele ABA Mureș la barajele și acumulările de apă

Publicat de APETRI MARGARETA, 5 octombrie 2022, 14:19
Echipe mixte cu specialiști de la Administrația Bazinală de Apă Mureș au pornit astăzi activitatea de verificare tehnică a calității construcției și siguranței exploatării barajelor, ca urmare a HG și a Comitetul Național pentru Situații de Urgență din data de 3 octombrie.
Decizia CNSU vine după incidentul de la lacul de acumulare Tăul Mare de la Roșia Montană, unde a fost descoperită o avarie a barajului iar sute de persoane au primit decizie de evacuare.
Doar în zona Mureșului Superior și Mijlociu sunt 65 de baraje și acumulări de categorie inferioară ce vor fi verificate în aceste zile. Acestea sunt private sau aparțin de administrații publice locale.
Dacă termenul impus de Guvern pentru efectuarea controalelor este 20 noiembrie, ABA Mureș și-a propus să le finalizeze luna aceasta, a precizat purtătorul de cuvânt al instituției, Călin Fokt:
Începând chiar cu ziua de astăzi avem pe teren echipe de control care fac verificări conform unui grafic întocmit de zile, pe persoane și pe locații. În zona Mureșului Superior și mijlociu, însemnând județele Harghita, Mureș, Sibiu și Bistrița Năsăud, sunt în jur de 65 de asemenea obiective, vorbesc de baraje sau acumulări din categoria C și D care sunt verificate în aceste zile. Noi am stabilit un termen de finalizare de 25 octombrie.
În proprietatea Statului Român și în administrarea Administrației Bazinale de Apă Mureș se află două acumulări de apă de categoria A ca importanță, și anume Zetea, din județul Harghita, și Bezid, din judeţul Mureș. Acestea sunt zilnic monitorizate și nu prezintă nici un fel de risc, mai spune purtătorul de cuvânt al ABA Mureș, Călin Fokt:
Acumularea permanentă Zetea, aflată pe Târnava Mare în jud. Harghita, și Acumularea permanentă Bezid, aflată pe Târnava Mică în județul Mureș, au personal permanent de deservire – 2 persoane, au regulamente de exploatare, întreținere și funcționare în siguranță foarte stricte și raportează toate observațiile și măsurătorile zilnice pe care le fac de cel puțin 2 ori și, de asemenea, avem aparatură electronică de supraveghere, astfel încât producerea unor incidente la aceste acumulări este aproape de zero.
Acumularea permanentă Zetea are astăzi 16,5 milioane de metri cubi de apă iar cea de la Bezid, 12,5 milioane de metri cubi.
Fiecare dintre aceste acumulări au crescut cu un cm față de ziua precedentă, ca urmare a precipitațiilor.
Volumul de apă din acumulări a fost recuperat ca urmare a ploilor abundente din ultima lună, după consumul crescut din vară, când a fost secetă.
Cristina Bulbescu