Aspretele, o specie unică de pește periclitată de exploatări pe râul Vâlsan din munții Făgărașului

Publicat de Rotar Mirela, 28 februarie 2023, 12:00
Asociația ”Agent Green” a mobilizat la finele săptămânii trecute voluntari care au protestat împotriva exploatării forestiere din Valea Vâlsanului, ce nu are acord de mediu.
Tragerea copacilor tăiați prin albie poluează masiv râul unde trăiesc ultimele exemplare din lume de asprete, o specie de pește pe cale de dispariție, aflată numai în acea zonă, a subliniat avocatul ”Agent Green”, Cătălina Rădulescu:
Această exploatare forestieră nu respectă normele de mediu. Foarte mult mâl a fost deversat în râul Vâlsan, mulți arbori și trunchiuri de arbori erau târâți prin râu, punând în pericol o specie unică de pește, de asprete. Dezi zona are un grad de protecție ridicat care nu permite astfel de exploatări forestiere în zona respectivă. Nu știm cum și dacă a fost aprobat amenajamentul silvic în zona aceea, informația nu este publică, nu am reușit să o găsim dar vom face o cerere în acest sens. Ne uimește declarația pe care a făcut-o Garda de mediu, în sensul că această specie nu ar fi fost afectată, pentru care însă nu s-a făcut o expertiză de niște ihtiologi. Statul roman nu are un organism specializat, și nu are proceduri pentru analiza degradării speciilor și habitatelor.
Ministerul Mediului a dispus controale ale Gărzii de Mediu și Gărzii Forestiere Argeș, care au confirmat unele dintre sesizările ”Agent Green”.
Directorul de comunicare al Ministrului Mediului, Mihai Drăgan, a declarat în exclusivitate pentru Radio Tg. Mureş că lipsea avizul de arie protejată iar lemnul era ilegal transportat prin albia râului, astfel că au fost sancționați atât ocolul silvic, cât și firma de exploatare a lemnului:
Lipsește avizul Agenției naționale pentru arii protejate, acolo fiind un sit ”Natura 2000”, de asemenea, s-au încălcat prevederile legale prin transportarea materialului lemnos prin albia râului. Drept urmare atât Garda Forestieră cât și Garda Națonală de Mediu au dat sancțiuni contravenționale, au transmis dosarul organelor de cercetare, pentru investigații suplimentare și au impus măsuri, atât ocolului silvic cât și firmei de exploatare, pentru ca lucrările să se desfășoare în conformitate cu legislația silvică și de mediu.
Însă, dincolo de ilegalitățile de exploatare rămâne problema dispariției speciei de pește numită asprete, motiv pentru care zona ar trebui inclusă într-un regim strict de protecție.
Agent Green își rezervă dreptul de a apela la instanță și chiar să sesizeze Comisia Europeană pentru a rezolva problema.
Valeriu Russu