Asociaţia Minitremu organizează prima tabără de artă contemporană din judeţul Mureş
Publicat de radiomures, 8 iulie 2016, 10:43
Asociaţia are ca obiectiv facilitarea accesului copiilor şi a tinerilor la arta contemporană şi la produsele artei contemporane în general, prin metode relevante şi specifice vârstei lor, într-o formă ludică, interactivă şi directă.
Nucleul taberei este constituit din mai multe ateliere și activități specifice artei contemporane, ce vor fi susținute de artiști și practicieni activi pe scena de artă contemporană românească și internațională: Thank You Romania / Mulţumesc România, Simion Cernica Atelierul are ca scop însușirea unor termeni și practici specifice limbajului fotografic și video, dar plecând de la biografia artistică a artistului Simion Cernica, va avea o puternică componentă performativă, într-o formulă de artă săracă și precară (arte povera), realizabilă prin mijloace și resurse minimale, accesibile și la îndemâna oricui.
Scriere creativă, Xandra Popescu Atelierul urmărește posibilitatea exprimării libere în scris, formularea gândurilor și a emoțiilor, punerea în expresie, construcția unui text, lectura critică, ș.a.m.d., exerciții extrem de folositoare în aspectele vieții de elev/student și pe întreaga durata a taberei.
Reţele, Adrian Ganea Plecând de la premiza că astăzi totul este conectat sau este foarte uşor conectabil, scopul principal al acestui atelier este de a înţelege noţiunea de reţea ca mediu pentru artă, şi se situează la graniţa dintre tehnologie, video, instalaţie şi scenografie, într-un scenariu care implică posibilităţile unui viitor nu foarte îndepărtat.
Corner, Politics of Football, Sorin Popescu, Dana Andrei Corner, fotbal + societate este o publicație ce recuperază valențele democratice și emancipatoare ale fotbalului, pe lângă o analiză critică a modurilor sale de funcționare și receptare.
Propune o abordare interdisciplinară, intersectând fotbalul cu diverse mecanisme și abordări de producere a cunoașterii venind dinspre antropologie, artă, dans contemporan, arhitectură, economie, relațiile cu autoritatea, subculturi, relația dintre individ, grup și societate etc. Prin intermediul Corner, Politics of Football se vor asigura exercițiile sportive și de înviorare, plimbările și alte activități sociale. Studio Mon (s) Ideal, Gerhard Jager, Art Basic for Children Bruxelles este un atelier mobil realizat de centrul cultural ABC (Art Basic for Children) Brussel, a cărui misiune este să integreze arta în viața de zi cu zi, încă de la cele mai mici vârste. Atelierul are ca subiect central formele de asociere, cum ar fi curentele artistice sau paradele și marșurile de protest, în numele unor idealuri și speranțe comune sau personale
Imaterial, Alexandra Pirici Artista Alexandra Pirici va coordona un atelier de performance prin care vă veți putea transforma în monumente și lucrări monumentale de artă, într-o alegorie a corpurilor umane ce pot deveni un material mult mai flexibil decât bronzul sau marmura, mai fragile dar dar mai vii în același timp.
Editare și legătorie de carte, Adorjáni Márta și Răzvan Anton Atelierul are ca temă tehnicile de legătorie și activitățile practice de execuție a unor cărți de artist, jurnale sau caiete de lucru și democratizează astfel mijloacele de producție editoriale, într-o formă autonomă și independentă. Astfel de publicații au șansa de a accede la un public aflat în afara muzeelor, librăriilor sau a instituțiilor oficiale, într-o formă mult mai intimă și mai personală.
Practici de curatoriat, Attila și Ágnes Kisspál Cu peste două sute de expoziții la activ, artiștii curatori Attila și Ágnes Kisspál, de la spațiul de artă contemporană MAGMA Sfântu Gherghe, vor desface componentele și mecanismele care țin „legată” o expoziție, modul în care se echilibrează mai multe discursuri și limbaje vizuale diferite, formele prin care mai multe obiecte heterogene se pot armoniza între ele, într-o relație echilibrată și coerentă pentru privitor.
Ultima parte a proiectului „Minitremu Art Camp” este dedicată producției unei expoziții itinerante la B5 studio, Camera K’arte (Tîrgu Mureş), Magma (Sfântu Gheorghe), Colegiul Naţional Costache Negri (Târgu Ocna), cu un conținut audio-vizual și teoretic, generat în urma celor 10 zile de ședere, ce va conține atât o selecție a rezultatelor activităților realizate, cât și texte de sală, texte ale lucrărilor și un mic catalog în ediție limitată.
Tabăra este găzduită de pensiunea Lovasfogadó, la 32 de km de Târgu Mureș, în apropierea a două sate: Mitrești și Vărgata și la 8.7 km. de orașul Miercurea
Tabara este gratuită în limita a 15 locuri si este dedicată elevilor de liceu din următoarele orașe: Tîrgu Mureș, Sfântu Gheorghe, Târgu Ocna și Arad.
Perioada de desfășurare este 14 – 24 august.
Radio Tîrgu-Mureş este partener media.
Diana Gherendi