Asociația Divers lansează jocul Hate Out! care combate discursul instigator la ură
Publicat de Rotar Mirela, 11 ianuarie 2024, 13:40 / actualizat: 11 ianuarie 2024, 22:19
Jucătorii sunt provocați să recunoască trăsăturile semnificative de ură ale discursului online, să înțeleagă impactul acestora asupra victimelor și să folosească răspunsuri potrivite pentru a combate acest fenomen.
Jocul se adresează în primul rând elevilor cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani și poate fi accesat online de pe calculator și de pe dispozitive mobile.
Președintele Asociației Divers, Maria Koreck:
Nu este un joc clasic online, ci dorește să conștientizeze pe cei care intră pe această platformă cu ajutorul vizualului, nu doar a cuvintelor, de ce este important ca noi, toți, să luăm atitudine față de discursul instigator la ură.
Jocul prezintă constructorului, personajul principal, o serie de reacții în fața unei situații care instigă la ură.
În funcție de răspuns, personajul negativ, monstrul, crește sau se micșorează. Maria Koreck:
Jucătorul alege, dintr-un meniu, ce ar face în acea ipostază de discurs instigator la ură. Rezultatul se vede prin faptul că crește el sau crește monstrul, care e discursul instigator la ură, și astfel poate să-și reevalueze atitudinea.
Jocul este apreciat și de reprezentanții altor organizații care militează pentru conviețuirea pașnică și dezvoltarea comunității.
Directorul Institutului Est-European pentru Sănătatea Reprodcerii din Târgu Mureș, Lili Micheu:
Într-o lume în care violența pare atât de normală, abuzul, umilirea și discursul instigator la ură, încât toate celelalte valori s-au pierdut, nu mai găsim bunătate, smerenie, a face bine în liniște, orice instrument mi se pare binevenit. Până la urmă, investim în educația copiilor noștri, în educația adulților și în educația comunităților. Așa cum începe și jocul, cu următorul îndemn: ”asumă-ți rolul de constructor al unei comunități”, și de aici începe aventura. Sper din suflet ca toți care vor juca acest joc să rămână cu ceva și să inspire și pe alții.
Proiectul este finanțat cu fonduri europene și este realizat în 7 țări.
Autor: Raluca Creț