Asistenții maternali profesioniști, o meserie tot mai cerută

Publicat de MIRELA ROTAR, 7 noiembrie 2018, 15:13 / actualizat: 7 noiembrie 2018, 23:51
Peste 400 de copii se află în momentul de față în sistemul de asistență maternală profesionistă din județul Mureș, dintre care 10% au ajuns anul acesta la ”părinți profesioniști”, adică în grija statului, fiind abandonați de părinții naturali.
Copiii sunt îngrijiți de 235 de asistenți maternali. Numărul lor ar trebui să crească, mai ales că de anul viitor vor ajunge în asistență maternală toți copiii până la vârsta de 7 ani, și nu 3 ani, cum este în momentul de față. În plus, mai intervine și procesul de pensionare, a precizat pentru Radio Tîrgu-Mureș directorul adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș, Elida Deak:
Am avut anul acesta 40 de copii care au intrat în asistență maternală dar erau cu vârsta sub 3 ani. Cu siguranță că (de anul viitor) numărul lor ar fi undeva aproape dublu, anual, de a intra în sistemul de protecție a copilului. 235 de asistenți maternali profesioniști avem în prezent angajați care ocrotesc, în total, 418 copii din toate categoriile de vârstă. Majoritatea au câte două copii dar avem și 3 asistenți maternali care au 13 copii, deci câte 3 frați în familie.
În luna august a avut loc în județul Mureș o campanie de recrutare a asistenților maternali, în urma căreia s-au depus mai multe solicitări, spune directorul adjunct al DGASPC Mureș, Elida Deak:
Noi am făcut și anul acesta o campanie de recrutare de asistenți maternali ”Să fim părinți de profesie!” și avem în prezent 15 solicitări de asistenți maternali profesioniști pe care le evaluăm din punct de vedere psihologic și social și urmează să facem cursul de formare profesională cu aceste persoane. Vom vedea câte persoane vor absolvi acel curs și urmează să fie angajate.
DGASPC Mureș derulează de luna trecută un program în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului pentru angajarea de noi asistenți maternali, mai ales că în următorii ani 32 de asistenți maternali mureșeni se vor pensiona.
Programul va fi finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Capital Uman 2019-2021, și va permite angajarea a încă 25 de asistenți maternali în următorii 5 ani.
Asistenții maternali profesioniști sunt plătiți la nivelul salariului minim pe economie, însă beneficiază de patru sporuri, la care se adaugă alocația de plasament necesară pentru hrană, îmbrăcăminte și alocația de stat a copilului.
Cristina Bulbescu