Asigurarea anuală pentru dezastre naturale crește de luna viitoare cu 23%
Publicat de Stan Lucian, 16 octombrie 2023, 14:53
În urma unei modificări la Legea 260/2008, din 11 noiembrie va crește cuntumul asigurării la locuințele de tip A (beton, cărămidă, prefebricate etc) de la 100 la 130 de lei, în timp ce la locuințele de tip B, respectiv cele de chirpici sau pământ, ea rămâne la 50 de lei.
Directorului general ai PAID, Nicoleta Radu, a prezentat și alte modificări ale legii asigurării obligatorii pentru cutremure, inundații și alunecări de teren:
Când o locunță va face obiectul unei înregistrări la Cartea Funciară, polița de asigurare obligatorie va fi verificată. Până acum erau emise polițe numai prin societățile de asigurări, iar începând cu 11 noiembrie aceste polițe vor putea fi emise și de brokeri și de primării. O altă modificare se referă la obligația primăriilor de a înștiința cetățenii de două ori pe ani, cu privire la existența și obligativitatrea acestor polițe de asigurare.”
Reprezentantul în județul Mureș al unei companii de asigurări, Alexandru Negrea, constată că foarte puțini cetățeni sau instituții au încheiat asigurări pentru dezastre:
Legea prevede și o amendă de 500 de lei dacă nu îți asiguri locuința dar nicio primărie, care aveau și până acuma posibilitatea să facă controale, nu a dat amenzi. Din cei care locuiesc la bloc, mulți spun că ”Păi, nu-mi fac asigurare că pe mine când mă despăgubește, ce inundație vine pe aicea, ce alunecare de teren?”. Din totalul de locuința din jude, nu cred cpă gradul de cuprindere la asigurare este mai mare de 15-18 la sută.”
Peste 95% dintre români sunt proprietarii caselor în care locuiesc, însă sub 20% din totalul locuinţelor sunt asigurate printr-o poliţă facultativă, constată Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare.
În timp ce asigurarea obligatorie a locuinţei acoperă riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren până la 20.000 euro, o asigurare facultativă mai acoperă riscuri precum incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul, la sume asigurate ce corespund valorii reale a locuinţei.
Autor: Valeriu Russu