ASFOR propune strategia ‘România Verde în 10 paşi’

Publicat de MIRELA ROTAR, 18 mai 2020, 10:53 / actualizat: 18 mai 2020, 18:52
Forestierii şi industria de profil trebuie să asigure o gestionare sustenabilă a resursei de lemn şi o prelucrare superioară a lemnului, care să creeze locuri de muncă în România şi să dezvolte toate ramurile economiei forestiere.
Aceeasta este ideea reprezentanţilor Asociaţiei Forestierilor din România, care au aprobat documentul de strategie ‘România Verde în 10 paşi’.
Documentul propune măsuri pentru o relansare a economiei forestiere, care să contribuie la relansarea economiei naţionale pe baze ecologice şi care să permită atingerea ţintelor de stocare a carbonului, esenţiale în lupta cu combaterea schimbărilor climatice.
Forestierii consideră că România are nevoie de o piaţă liberă, dar corectă, iar lemnul trebuie să fie corect măsurat la prima punere pe piaţă. Pentru a elimina erorile trebuie găsite, urgent, soluţii – ca din pădure să fie expediat lemn măsurat şi nu estimat, spun aceștia. În viziunea forestierilor, introducerea în legislaţie, în special în Codul Silvic, a unor prevederi privind modul de valorificare a lemnului nu are menirea de a diminua fenomenul tăierilor ilegale.
Pe lista propunerilor ASFOR se află: strategia forestieră naţională, măsuri pentru proprietarii de păduri, creşterea capacităţii de administrare a pădurilor, recolte de lemn sustenabile, fond de investiţii pentru dezvoltare strategică, măsuri de încurajare a utilizării lemnului în construcţii, măsuri privind paza pădurilor şi trasabilitatea lemnului, Consiliul Naţional al Pădurilor şi terenurile degradate şi pădurile cu valoare deosebită.