Artiștii furtului

Publicat de Rotar Mirela, 10 mai 2024, 11:00
Gata! S-a dus vremea micilor găinării. Nu se mai poartă nici furtișagurile basic de buzunar, nici hoțiile mărunte. Deși trebuie început de undeva, de învățat abecedarul furtului, că și aici sunt trepte, de la ucenic la maestru. Sau de la pișicher la borfaș cu ștaif. Iar pentru a pătrunde în mintea infractorilor erudiți, până și polițiștii au ajuns să practice mimetismul, ei fiind numiți „organe” sau „mâna lungă a legii”… De când le-a căzut o bucată din tavanul secției de poliție în cap, s-a înființat și secția specială „cap de cretă”, i.e. cei care coordonează acțiunile. Însă furtișagul, ultrajul, furtul calificat, tâlhăria, astea sunt deja infracțiuni prozaice, fără niciun fel de valoare artistică și sentimentală. Practic nule, dacă privim hoția ca pe o formă de artă. Un banal pungaș nu va fi văzut niciodată în breaslă drept un artist mânuitor, un interpret la buzunare sau un histrion prin efracție.
Ideea de duce furtul la nivel de artă a pătruns prin tulceanul cu apucături artistice și care a făcut o pasiune pentru cubismul lui Picasso. Spiritul boem al hoțului cu sensibilități la acuarelă a inițiat curentul „impresionismul în hoție”.
Dar nu se fură doar spre desfătarea ochiului pe simeza unei văgăuni sau a vreunui cavou (sau pe unde și-or mai piti ei tablourile). Căci ramificațiile furtului cu stil au pătruns și în gastronomie, pedeapsa fiind înghițirea în sec a propriei salive, de la doi la șapte ani. Etalonul în furtul gastronomic, practic, cei care au ajuns deja în manualele criminalistice de bucate sunt trei români. Ei au primit deja titlul onorific de „chef gourmet du vol”, adică un fel de chefi la cuțite în furt, fiindcă au furat 800 de kilograme de avocado. Culmea e că ăsta nu a fost singurul caz de furt de avocado, a mai fost un marocan, care a furat și ăla vreo 300 de kile, dar fost prins ușor. Și un hoț spaniol în travesti, care și-a îndesat în sutien și în chiloți vreo două kile de avocado. A fost prins rapid și ăla, dar nu din pricină de bikini, ci fiindcă purta mustață. În schimb, polițiștii, detectivii și Interpolul au lucrat din greu pentru a destructura filiera de hoți români de avocado. Ehe, cât verde de guacamole se putea scoate din atâta avocado… Cât Klimt și Van Gogh se puteau falsifica…
Autor: Sidonia Buta
Ascultă Ne(știrea) zilei în fiecare vineri în „Bună dimineața, Transilvania!” după ora 9, sau, în reluare, în „Pulsul zilei” și „Sens Unic”, pe frecvențele 102,9 FM, 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro.