Artiștii brașoveni urează „La mulți ani!” României Mari
Publicat de MIRELA ROTAR, 30 noiembrie 2018, 17:30 / actualizat: 4 decembrie 2018, 8:38
Artiștii brașoveni pregătesc un eveniment de excepție pentru seara zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, moment ce marchează, în 2018, și împlinirea a 100 de ani de la înfăptuirea visului celui mai arzător al românilor: Marea Unire.
Opera Brașov, Filarmonica Brașov și Teatrul „Sică Alexandrescu” și-au dat mâna și așteaptă brașovenii și nu numai la Gala Centenarului Marii Uniri, un spectacol festiv și emoționant dedicat Sărbătorii de sâmbătă, spectacol ce va avea loc în Sala Mare a Teatrului „Sică Alexandrescu”.
„În 2018, Opera Brașov a omagiat Centenarul și, totodată, împlinirea a 65 de ani de existență a instituției, prin numeroase evenimente artistice: recitaluri, spectacole extraordinare și premiere, dintre care aș dori să amintesc punerea în scenă, în luna mai, a operetei „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu. La 136 de ani de la premiera absolută, am prezentat lucrarea chiar în Sala Festivă de la Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov, un moment ce a impresionat. Toate acestea culminează sâmbătă cu Gala Centenarului Marii Uniri din 1 Decembrie, organizată la inițiativa Consiliului Local și a Primăriei Municipiului Brașov, în care Opera Brașov, alături de Filarmonica Brașov și Teatrul „Sică Alexandrescu”, va aduce un crâmpei din lirica românească: operetele «Lăsați-mă să cânt» de Gherase Dendrino, «Valurile Dunării» de George Grigoriu și «Crai Nou» de Ciprian Porumbescu, în interpretarea soliștilor, corului și baletului Operei Brașov. La ceas aniversar, îmi doresc să putem onora crezul înfăptuitorilor Marii Uniri și să avem puterea de a ne bucura de această țară minunată. La mulți ani, români! La mulți ani, România!”, afirmă managerul Operei Brașov, Ovidiu Mezei, prezență neobosită și avizată la repetiții.
,,Acum, pe 1 decembrie 2018, sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, și, dacă ar fi să rezumăm acest grandios eveniment în câteva cuvinte, acestea ar fi credința și efortul susținut de-a lungul timpului de către români de a păstra această unitate națională. Desigur, ca instituție de cultură, Filarmonica are un rol foarte important, acela de a fi un ambasador peste timp, parte a acestei identități naționale.
Suntem bucuroși și onorați să fim parte a unui asemenea grandios eveniment, organizat de Primăria Municipiului Brașov, alături de Opera și Teatrul Sică Alexandrescu. Vom fi prezenți în această Gală a Centenarului Marii Uniri cu lucrări reprezentative ale muzicii clasice simfonice românești, Orchestra Simfonică fiind condusă de celebrul, legendarul dirijor Ilarion Ionescu-Galați, un artist aplaudat pe toate continentele lumii. Soliștii concertiști invitați cu prilejul sărbătoririi Centenarului sunt Florin Ionescu-Galați, maestrul violonist concertist al Filarmonicii Brașov, Anton Niculescu – violoncelist concertist, fost solist la Scala din Milano, și Nicoleta Tudorache la țambal, solistă a Filarmonicii Ploiești, artistă ce face parte din categoria soliștilor virtuozi ce au dus mai departe faima muzicii românești.
Astfel, datoria noastră este, ca prin muzică, să ținem vie cinstirea acestei mari sărbători pentru întreaga Românie, cu sufletul, cu dăruire și cu respect pentru memoria celor ce au înfăptuit Marea Unire.
Totodată, prin muzică, spunem și noi, Filarmonica Brașov: La mulți ani, români, La mulți ani, România!” a afirmat directorul Filarmonicii din Brasov, maestrul Anton Niculescu.
Programul spectacolului extraordinar cuprinde pagini tulburătoare și de referință pentru muzica simfonică românească, pentru repertoriul de operetă și pentru cel de balet. Pe scena Teatrului „Sică Alexandrescu”, vor urca soliștii Operei Brașov: Mădălina Bourceanu – soprană, Cristina Radu – soprană și Asineta Răducan – mezzosoprană care, alături de Corul instituției brașovene – pregătit de maestrul Leonard Boga, vor interpreta momente îndrăgite din operetele românești. Soliștii de balet Nicoleta Sasu și Dorin Mirea, împreună cu Baletul Operei Brașov, vor dansa cu sensibilitate piesa „Rapsodia română” de Ciprian Porumbescu, într-un moment coregrafic semnat de Nermina Damian. Soliștii instrumentiști ai Filarmonicii Brașov: Florin Ionescu-Galați – vioară, Anton Niculescu – violoncel și Nicoleta Tudorache – țambal, împreună cu Orchestra Filarmonicii, vor interpreta pagini naționale îndrăgite din muzica simfonică: „Rapsodia Română” de George Enescu, „Balada” lui Ciprian Porumbescu, „Olteneasca” de Paul Constantinescu, „Hora Staccato” și „Hora Mărțișorului” de Grigoraș Dinicu, dar și „Dans țărănesc” de Constantin Dimitrescu.
Prezentatorii Galei Centenarului Marii Uniri vor fi actorii Teatrului „Sică Alexandrescu”, Anca Florea și Demis Muraru.
„Cele trei instituții brașovene pun la punct un spectacol de mare însemnătate pentru ziua de 1 Decembrie, poate cea mai mare sărbătoare a poporului român. Piesele alese vor fi numai din creația românească și vor onora, cu siguranță, acest eveniment. Pentru mine, în acest spectacol, care este unul de tip «amalgam» și foarte greu de realizat, important este ca lucrurile să fie bine făcute. Bucuria mea ar fi ca acest program să aibă unitate, să transmită ceva astfel ca, la sfârșit, oamenii să plece mulțumiți. Spectacolul de față nu este însemnat doar pentru Brașov, ci este reprezentativ pentru întreaga țară. Îmi doresc ca acest mare eveniment să se reflecte în sufletul fiecărui român așa cum trebuie”, ne mărturisește maestrul Ilarion-Ionescu Galați, cel care se va afla, sâmbătă seară, la pupitrul dirijoral al Orchestrei Filarmonicii Brașov.
„Centenarul reprezintă pentru toți românii un prilej de bucurie și de comuniune, pe care noi, muzicienii, îl celebrăm, în primul rând, prin muzică, aducând în atenția publicului unele dintre cele mai valoroase creații semnate de compozitori români. Este un prilej de a ne reaminti de personalitățile creatoare din toate domeniile, care, prin viziune și efort, au făcut posibil un nivel de cultură cu adevărat european de care azi ne bucurăm, afirmând plenar tezaurul valorilor naționale. Doresc să transmit un mesaj de speranță și încredere că vom continua pe acest drum, aducându-ne fiecare aportul de creativitate și plus valoare”, ne împărtășește soprana Cristina Radu, prim-solistă a Operei Brașov.
Pentru ca totul să decurgă cât mai bine, managerul Teatrului „Sică Alexandrescu”, Dan Cogălniceanu, prezent miercuri seara la pregătirile Galei: Un eveniment dorit și așteptat cu multă emoție de către mine, ca director al teatrului, găzduirea Galei Centenarului Marii Uniri la Teatrul „Sică Alexandrescu”, împreună cu Opera Brașov și Filarmonica Brașov, sprijinit de Primăria Municipiului Brașov. Centenarul Marii Uniri este prilej de întâlnire, după mulți ani, a celor mai importante instituții de cultură din Brașov și a unor mari artiști care evoluează pe această scenă. Unirea celor trei instituții este un moment special artistic pe care îl prezentăm cu onoare publicului și tuturor românilor printr-o transmisiune live. La mulți ani, România!”.
Cecilia Toma