„ARMONII CORALE”, la Sfântu-Gheorghe
Publicat de radiomures, 24 noiembrie 2016, 18:24
Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu-Gheorghe găzduiește, sâmbătă 26 noiembrie, spectacolul „Armonii corale”, dedicat Zilei Naționale a României.
Își dau concursul: renumitul Cor de Cameră ASTRA din Brașov și actrița Camelia Paraschiv Katai.
Profesorul Ioan Oarcea va ridica bagheta dirijorală la ora 18.
Ocazionat de împlinirea a 98 de ani de la realizarea Marii Uniri, evenimentul este organizat de Fundația „Mihai Viteazul” și Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna”.
*Corul de Cameră ASTRA este o formaţie corală cu rezonanţe istorice, având o îndelungată tradiţie corală braşoveană. Din 1986 dirijorul corului este Ioan Oarcea, doctor în muzică – profesor de dirijat cor la Facultatea de Muzică din Braşov.
Corul ASTRA are o puternică tradiţie istorică în “Asociaţia Transilvană pentru cultura şi literatura poporului român” fondată în 1861 sub patronajul distinsului erudit Andrei Şaguna, reprezentând cultura corală braşoveană.
Repertoriul său şi calitatea interpretării au contribuit la invitarea corului la numeroase manifestări artistice naţionale şi internaţionale – festivaluri, concursuri, concerte omagiale, schimburi corale în: Anglia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, Elveţia, Franţa,Germania, Grecia, Italia, Olanda, Spania şi Ungaria.
Pe lânga piesele corale a cappella, repertoriul corului cuprinde peste 50 de lucrări vocal-simfonice din creatia compozitorilor: J.S. Bach, Beethoven, Berlioz, Bernstein, Bizet, Bruckner, Charpentier, Carissimi, Dvorak, Duruflé, Fauré, C. Franck, Gounod, Haendel, Hedwig, Mendelssohn-Bartholdy, Mozart, Carl Orff, Puccini, Richter, Scapin, Schubert, Stravinski, Verdi, Vivaldi, etc.
Recunoscută si apreciată ca una din cele mai reprezentative formaţii din ţară, titulară a numeroase premii şi diplome, corala are în palmares înregistrări CD, casete audio şi video, fiind invitată sa concerteze în emisiuni de radio şi TV din România şi străinătate (BBC – Anglia, Canada, Franţa, Olanda, Elveţia).
Membru fondator al “Asociaţiei Române de Cânt Coral” Corul face parte din asocițiile culturale internaţionale: “A Coeur Joie” – Franta, “European Folk Culture Organization” – pe lânga Parlamentul European de la Strasbourg şi “Forumul Cultural Balcanic” – Atena.
În cadrul schimburilor corale naţionale si internaţionale a susţinut proiecte şi programe culturale comune cu peste 50 de coruri.
*Camelia Paraschiv Katai a absolvit Academia de Arte Teatrale din Tîrgu Mureş. Din 1997 este actriţă la Teatrul Andrei Mureşanu din Sfântu-Gheorghe.
Piesa ei de suflet este ”Cu uşile închise” de J.P.Sartre. A avut şansa să o joace pe Estelle în anul II de facultate, şi tot Estelle i-a colorat părul blond, pentru că aşa cerea personajul. Alte roluri dragi sunt: Mireasa din spectacolul “Lazaret”, în regia lui Gelu Badea, spectacol nominalizat la premiile UNITER, Magdalena din spectacolul “Alge”, în regia lui Radu Afrim, deasemenea spectacol nominalizat la premiile UNITER, Wanda din spectacolul “Gaiţele”, în regia lui Horaţiu Apan, Nina din “Pescăruşul” în regia lui Ion Manzatu.
Pasiunea ei este literatura, şi în special poezia. În 1998 a obţinut premiul pentru interpretare la Festivalul Internaţional de Poezie “Lucian Blaga” din Sebeş, Alba, în anul 2006 a luat premiul I la Festivalul de Poezie şi Romanţe, din Câmpulung Muşcel. În colaborare cu Muzeul Literaturii din Bucureşti, a jucat în trei spectacole de poezie. A avut turnee în Budapesta, Roma, Veneţia. A colaborat cu TVR Cultural pentru emisiunea ”Clipa de poezie”.
Margareta Pușcaș