Arma cu care s-a sinucis Van Gogh, vândută la licitaţie

Publicat de MIRELA ROTAR, 20 iunie 2019, 18:33 / actualizat: 29 iunie 2019, 16:35
Arma de foc despre care se credE că a fost folosită de Van Gogh pentru a se sinucide a fost vândută la o licitaţie, la Paris, pentru 180.000 de dolari, suma depăşind de aproape trei ori estimările iniţiale.
Experţii în istorie şi în istoria artei au ajuns de mai multe decenii la concluzia că Van Gogh s-a sinucis cu o armă de foc, în luna iulie a anului 1890. La 70 de ani de la momentul tragediei, o armă de foc a fost descoperită în apropierea satului Auvers-sur-Oise, unde Van Gogh şi-a găsit sfârşitul, fiind acceptată ca armă folosită de către acesta, notează Live Science.
Relatările istorice arată faptul că Van Gogh a folosit o armă de foc pentru a-şi provoca o rană în zona pieptului, reprezentând o tentativă nereuşită de suicid, sfârşitul artistului venind la 30 de ore mai târziu.
În 2011, biografii Gregory White Smith şi Steven Naifeh au susţinut că această teorie este greşită şi că, în realitate, pictorul a fost împuşcat în mod accidental de către un băiat de 16 ani, numit René Secrétan. Conform bigrafiei scrise de către cei doi, “Van Gogh: Viaţa”, René Secrétan împreună cu fratele lui l-au hărţuit pe pictor, iar în timpul unei altercaţii, René, cel care avea un pistol asupra lui, l-a împuşcat în mod accidental. Se presupune că Van Gogh ar fi minţit în legătura cu originea rănii cauzate de glonţ pentru a-i feri pe băieţi de repercusiunile legale ale gestului.
În comunitatea istoricilor de artă, teoria conform căreia Van Gogh s-a sinucis este larg acceptată. Totuşi, părerile sunt împărţite legate de armă, mulţi dintre exerţi punând la îndoială provenienţa armei.
Pictorul Vincent van Gogh este considerat una dintre cele mai influente figuri din istoria modernă a artei. Născut în 1853, artistul olandez a ajuns cunoscut abia după moartea violentă, la 37 de ani. Deşi perioada sa creativă nu acoperă decât un deceniu, după moartea sa au rămas peste 2.000 de lucrări diverse, între care aproape 860 de tablouri.
Dana Boieriu