Ariile protejate din România, în prim plan din nou

Publicat de Corina Muntean, 12 ianuarie 2020, 14:41 / actualizat: 14 ianuarie 2020, 23:02
Reprezentanții Ministerului Mediului și cei ai organizațiilor nonguvernamentale se întâlnesc săptămâna viitoare pentru a treia oară pentru a discuta un posibil parteneriat cu privire la managementul siturilor Natura 2000 și nu numai.
Directorul tehnic al Coaliției Natura 2000, Alina Ioniță:
Parteneriatele pentru managementul ariilor protejate sunt practic obiectul discuțiilor. Încercăm să vedem dacă aceste parteneriate rezolvă problema managementului ariilor protejate care în momentul de față sunt oarecum descoperit. Există Agenția Națională pentru Ariile Naturale Protejate care are oameni angajați doar la nivel de județ, puțini oameni și sunt foarte multe arii protejate care au rămas neadministrate.
Până acum mai bine de un an, aproapte 60 la sută din ariile protejate din România erau date în administrare unor organizații nonguvernamentale sau firme.
O ordonanță de urgență, mai apoi o lege adoptată de Parlament a schimbat situația, iar noua agenție înființată pentru protecția ariilor protejate a preluat managementul.
Reprezentanții Coaliției Natura 2000 spun că situația nu e roz, nu există buget, dar nici oameni.
Din nou, Alina Ioniță:
Discutăm, încercăm să găsim soluții dar sunt încă multe blocaje în primul rând din punct de vedere financiar. Faptul că nu există un buget axat pentru acest domeniu, limitări ale legii care împiedică orice organizație să preia administrarea ariilor protejate în orice mod. Sunt necesare foarte multe modificări la nivelul legislației, la nivelul programelor de finanțare și sperăm că aceste autorități să aibă un raport ridicat în rezolvarea lor.
Iulia Vizi