Arderile de pe terenurile agricole duc la pierderea subvenţiei APIA.
Publicat de radiomures, 22 martie 2012, 00:00 / actualizat: 4 martie 2015, 10:31
Pompierii mureşeni au primit, ieri, peste 10 astfel de solicitări de a interveni pentru stingerea focului, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Mureş, lt. Liviu Danciu.
Reprezentantul ISU Mureş a precizat că arderile controlate pentru igienizarea terenurilor se pot face numai pe timp de zi, după obţinerea permisului de lucru cu foc şi după luarea măsurilor pentru împiedicarea extinderii focului la vecinătăţi.
Se vor face din nou acţiuni de control, iar, dacă nu se respectă regulile impuse de lege, amenzile pot ajunge până la 2500 de lei, a subliniat Liviu Danciu.
Reprezentantul ISU a mai spus că de obicei primăvara sunt arderi de vedetaţie, pe terenuri neagricole, iar toamna sunt mai multe arderile pe terenurile agricole.
Şeful APIA Mureş, Ioan Tet, a declarat că sancţiunile sunt drastice pentru proprietarii de terenuri agricole, care pot merge până la excluderea de la plată.
APIA Mureş a avut mai multe întâlniri cu fermierii pentru a le fi prezentate consecinţele în caz de nerespectare a legii.
În judeţul Mureş a fost semnat deja un protocol de colaborare între instituţii pentru prevenirea incendiilor, a declarat directorul APIA Mureş, Ioan Tet:
Directorul APIA a mai spus că un mare pericol îl constituie arderile de vegetaţie de pe marginea drumurilor sau a căilor ferate de la care focul se extinde la terenuri agricole, ceea ce face destul de greu de identificat persoana care a produs focul.
Şi administraţiile locale sunt datoare să conştientizeze locuitorii comunelor despre acest pericol de incendii, a mai spus Tet.
Adela Moldovan