Aproximativ 46 de mii de dosare pentru instalarea sistemelor fotovoltaice au fost înscrise pentru finanţare la AFM

Publicat de MIRELA ROTAR, 17 februarie 2022, 19:37
Reprezentanţii instituţiei spun că validarea acestora se va face pe toată durata anului 2022.
Alte înscrieri în program se vor putea face în luna iulie, iar Administraţia Fondului de Mediu anunţă că în aceea etapă persoanele fizice vor putea să-şi depună singure dosarele, nu prin intermediul unor firme de instalatori cum s-a procedat până acum.
Cele 267 de companii de instalatori au depus dosare pentru circa 46.000 de beneficiari, iar lista finală va putea fi consultată săptămâna viitoare. În ciuda faptului că înscrierile s-au finalizat pe 4 ianuarie, lista nu a putut fi publicată până acum pentru că anumite dosare au avut nevoie de diverse completări din partea instalatorilor, aşa că abia de luna viitoare vor începe validările.
Reprezentanţii AFM spun că vor valida circa 3.500 de dosare pe lună, iar preluarea acestor dosare se va face în ordine alfabetică. În funcţie de validări, instalatorii vor putea începe lucrările pentru beneficiari. Andrei Iorgulescu, director de programe în cadrul AFM:
O să încercăm să stabilim un sistem echitabil şi echidistant de evaluare. O să încercăm să ordonăm alfabetic toţi instalatorii şi o să încercăm să evaluăm progresiv, păstrând o proporţionalitate raportată la numărul de persoane înscrise în lista fiecărui instalator, astfel încât o să mergem, o să avansăm cu calupuri de dosare evaluate, de la primul instalator, până ajungem la sfârşitul listei, în ordine alfabetică, după care ne întoarcem la primul instalator, luăm următorul calup de dosare evaluate şi tot aşa. Deci ăsta va fi algoritmul.
Pentru a simplifica lucrurile, reprezentanţii AFM spun că la următoarea sesiune de înscrieri pentru Casa Verde Fotovoltaice, cel mai probabil în luna iulie, beneficiarii îşi vor putea depune singuri dosarele, aceasta fiind cea mai importantă modificare anunţată până acum. Finanţarea rămâne aceeaşi, în speţă 20.000 de lei pentru instalarea unui sistem fotovoltaic de minimum 3 kw, sumă suportată de stat în proporţie de 90%. Puterea sistemului poate fi mai mare, în funcţie de nevoile fiecărei locuinţe, însă diferenţa de putere va fi plătită integral de beneficiar.
De asemenea, sistemul fotovoltaic trebuie racordat la reţeaua naţională, astfel încât surplusul de energie să poată fi preluat către alţi consumatori. Pe fondul avalanşei de întrebări referitoare la acest program, reprezentanţii AFM au început să publice săptămânal sesiuni video de răspunsuri, pe care le găsiţi pe pagina de Facebook a instituţiei, locul unde puteţi spune şi întrebări.