Aproape o tonă de ulei de la termocentrala Iernut a ajuns accidental în râul Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 14 aprilie 2018, 12:19 / actualizat: 15 aprilie 2018, 17:08
Poluarea nu a fost anunțată de reprezentanții centralei Romgaz, ci de un pescar care a observat petele de ulei în apă, ieri, în jurul prânzului.
Ajunse la fața locului, echipele Administrației Bazinale de Apă Mureș au oprit scurgerea și au început să instaleze baraje absorbante, explică directorul ABA Mureș, Cristian Bratanovici:
Pata e destul de mare. Acum s-a stabilizat în zona Aiud. Am intervenit, am stopat evacuarea din dreptul termocentralei, am montat primul baraj absorbant în zona localității Teiuș unde așteptăm să ajungă unda de poluare. Ea se întinde acum pe o lungime maximă de 5 km și o lățime de 80-100 m. Încercăm să facem o salbă. Următoarele baraje le facem tot în județul Alba la Șipot, unul la Hunedoara la Mintia, lângă Săvârșin la Arad, dacă e cazul.”
La fața locului au fost prezenți reprezentanți ai Gărzii de Mediu și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Horea, anunțat de incident în jurul orei 18, potrivit purtătorului de cuvânt, Cristian Virag.
Citeşte şi: Măsuri speciale în judeţele Hunedoara şi Arad privind poluarea accidentală cu ulei a râului Mureş
Intervenția este dificilă din cauza debitului mare pe râu și a vitezei apei care fac greu de ancorat barajele plutitoare, explică directorul Cristian Bratanovici:
Pelicula de ulei e foarte subțire și de aceea se întinde așa. Să nu intrăm în panică! Este un ulei de turbină și nu de transformator, de tip mineral, deci nu este toxic. Nu avem mortalitate piscicolă. Deci, nu-i așa grav. Controlăm situația și încercăm să îndepărtăm cu materiale absorbante.”
Prefectul Județului Mureș, Lucian Goga, este la curent cu derularea intervenției:
Țin legătura mereu, din cursul serii, cu colegul, prefectul județului Alba, care împreună cu Apele Române și ISU a creat două baraje succesive pentru a capta această peliculă de ulei. Este o situație nefericită generată de o manevră greșită, se pare. În urma anchetei pe care o vom desfășura vom vedea și cauza. Deocamdată noi acționăm cu toate forțele pentru a contracara efectul.”
Vinovații de poluarea râului nu vor rămâne nepedepsiți, asigură directorul ABA Mureș, Cristian Bratanovici. Termocentrala din Iernut a fost amendată:
Cel mai grav este că nu ne-au anunțat. Probabil nici ei nu au știut că au asemenea scurgeri. Dacă am fi știut, puteam acționa mult mai rapid. Ulterior, normal să calculăm și penalități. Dacă e cazul vom aplica și a doua sancțiune. Nu scapă nimeni nepedepsit pentru că poluatorul trebuie să plătească”
Amenda pentru neanunțarea incidentului este de 40.000 de lei, iar în cazul în care se constată și alte abateri, se poate dubla.
Și Garda de Mediu poate lua măsura sancționării vinovatului de situația creată.
Marcela German