Aproape jumătate dintre români vor să achiziționeze sisteme de panouri fotovoltaice, în decurs de un an
Publicat de Andrei Borz, 9 noiembrie 2022, 16:55
Numărul cererilor de instalare a panourilor fotovoltaice a crescut de cinci ori, după ce prețul energiei a explodat.
Datele pe acest an, de care dispune una din companiile de distribuție – E.ON România, arată că un sistem cu panouri fotovoltaice poate aduce o reducere a facturii la energie chiar şi de 90%.
Compania oferă pentru doritori, o soluție la cheie de evaluare, montare și mentenanță a unui sistem personalizat de astfel de panouri fotovoltaice, a arătat purtătorul de cuvânt al E.ON România, Adela Boțan:
Interesul clienților casnici pentru o soluție de producere a energiei din sursă solară a crescut, în primele nouă luni ale acestui an, practic de cinci ori față de perioada similară a anului trecut. Funcție de numărul panourilor, o centrală fotovoltaică poate să aducă reduceri chiar cu 90 la sută la facturile de energie. Potrivit unui studiu EON, în luna septembrie aproape jumătate dintre români, respectiv 46 la sută sunt interesați să achiziționeze în următorul an un sistem de panouri fotovoltaice.
Președintele Asociației ”Energia Inteligentă”, Dumitru Chisăliță susține și el ideea achiziționării unor astfel de panouri solare, dar atenționează că, în timp, rentabilitatea acestor sisteme fluctuează în funcție de criza economică generală:
O abordare a noilor tehnologii vor face foarte mult bine, atât la nivel individual cât și național. Nu putem spune că astăzi, calculele vor fi la fel ca cele de peste doi ani de zile, adică există posibilitatea ca astăzi rentabilitatea unui panou solar să presupună că îți recuperezi banii în 5-6 ani. Peste doi ani de zile, scăderea prețului la energia electrică și o creștere a costurilor cu instalarea ca urmare a creștereri cererii ar putea ca acest calcul al rentabilității să meargă la 10 ani de zile. Dar și într-un caz și în celălalt, aspectele sunt totuși pozitive, adică nu cred că o să ajungem în situația în care în 2-3 ani să regretăm instalarea de panouri fotovoltaice. Este posibil ca toate calculele să nu mai arate atât de bine ca astăzi, dar sub nicio formă nu putem să vorbim de o investiție negativă.
La fel ca în cazul bateriilor de la autovehiculele electrice, Dumitru Chisăliță mizează pe progresul tehnologic în fabricarea panourilor solare, astfel că aceste dispozitive pot deveni în viitor tot mai ieftine și mai eficiente.
Valeriu Russu