Aproape jumătate dintre ministerele și primăriile din țară nu sunt transparente decizional
Publicat de radiomures, 10 decembrie 2015, 17:47
Este concluzia unei cercetări făcute, în lunile februarie- octombrie de Academia de Advocacy, prin care au fost trimise 846 de solicitări de informații către 17 ministere și 109 primării din țară.
S-a avut în vedere verificarea funcționării legii 544, a accesului la informațiile publice și aplicarea legii 52 a transparenței decizionale în administrația publică, a precizat liderul Coaliției 52 pe Regiunea Centru, Radu Bălănean.
Astfel, doar 49% dintre ministere au răspuns în termen, iar alte 49 la sută dintre ministere nu au răspuns deloc.
Ministerul Muncii a răspuns tuturor solicitărilor, iar fără niciun răspuns sunt tocmai Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Tineretului şi Sportului, cel al Sănătăţii, al Educaţiei și Economiei.
Radu Bălănean:
În ceea ce privește primăriile, rata de răspuns a fost mai bună, de 62 % .
Strict pe Regiunea Centru, 40 la sută dintre solicitările de informații nu au fost soluționate în termenul legal de 30 de zile, și doar 20 la sută dintre proiecte primăriilor au fost supuse consultării publice.
În județul Mureș rata de răspuns a primăriilor a fost de peste 71 la sută, însă din cele 237 de acte normative adoptate, 64 au fost supuse consultărilor publice și doar 2 au fost modificate.
Radu Bălănean insistă și asupra inerției societății civile, care nu prea se implică:
Astfel, pe platforma www.coalitia52.ro oricine se poate înregistra, și să depună, în primele 5 zile ale oricărei luni, o petiție către oricare dintre primării sau ministere, în nume propriu sau în numele Academiei de Advocacy.
Pentru detalii privind studiul, cei interesați pot consulta siteul Coaliției 52.
Vali Russu
Foto: RTM/Vali Russu