Aproape jumătate dintre angajații români sunt căutați de mai mulți angajatori
Publicat de Andrei Borz, 27 ianuarie 2023, 17:00
Un studiu realizat la nivel global, citat de compania eJobs România, arată că aproape 7 din 10 respondenți simt că piața muncii continuă să le fie favorabilă și că balanța este puternic înclinată în favoarea lor în negocierile de angajare.
39% dintre participanții la studiu au declarat că primesc lunar cel puțin o invitație la un interviu de angajare, iar 74% spun că sunt abordați de câteva ori pe an de recrutori.
Reprezentanta companiei, Ana Călugăru.
2022 a fost un an record pe piața muncii, am avut peste 420.000 de joburi noi introduse în platformă, asta nu s-a mai întâmplat nicicând în ultimii 20 de ani, și pare că și 2023 a început în același ritm. Majoritatea candidaților primesc cel puțin o ofertă de job pe lună, iar trei sferturi sunt abordați de mai multe ori pe an de către recrutori.
Aproape 70% dintre participanții la studiu cred că inclusiv după ce au primit oferta financiară din partea angajatorului pot ajunge să obțină, în final, un salariu mai mare pentru că știu că există în piață un deficit de candidați.
Revine Ana Călugăru.
Sunt însă și efecte negative, când piața este atât de dinamică. Candidații tind să trateze cu superficialitate acest proces al negocierilor, tind să nu mai fie întotdeauna atât de serioși, programează interviuri și nu se mai prezintă sau merg până în ultima fază a interviului doar pentru a obține o ofertă salarială cu care să se ducă apoi la angajatorul actual să o prezinte pentru a renegocia salariu. Sunt și efecte de genul acesta, însă atunci când vedem o piață cu foarte multe angajări, în spatele ei stă un mers bun și al economiei.
De altfel, și în județul Mureș, prima întrebare a tinerilor este nivelul salarial, spune directorul AJOFM Mureș, Gheorghe Ștef.
Pe unii dintre ei îi interesează programele de formare profesională, de calificare sau recalificare. Noi le facem o recomandare, în funcție de pregătirea pe care au, urmând ca ei să se deplaseze la agentul economic, cu care negociază direct salariul. Primele informații pe care le cer se referă la beneficii. Am observat că în acest an mai puțin vin pentru a fi luați în evidență și pentru a-și căuta un loc de muncă, a fost un an în care și în județul Mureș, și în toată țara, au fost foarte puțini. Avem disponibile în jur de 1.500 de locuri de muncă.
Studiul a fost derulat în perioada august – octombrie 2022 pe un eșantion de 90.000 de respondenți din 160 de țări, printre care și România. Acesta este cea mai amplă cercetare de profil realizată pe o eșantionare globală.
Raluca Creţ