Aproape 700 de turiști sărbătoresc în această seară Crăciunul pe stil vechi la hotelurile din Sovata

Publicat de Rotar Mirela, 6 ianuarie 2023, 14:56
Turismul de la Sovata și-a revenit în proporție de 100% în perioada sărbătorilor de iarnă, după ce în ultimii doi ani de pandemie a suferit scăderi dramatice.
În această seară are loc tradiționala masă din Ajunul Crăciunului pe stil vechi, la care participă sute de turiști veniți din Republica Moldova.
Aceștia stau, ca de obicei, în hotelurile de lux din stațiune, aflăm de la directorul balneoclimaterica Sovata, Fulop Nagy Janos:
Capacitățile de la noi sunt pline. 530 de persoane vor servi astăzi masa festivă de Crăciun la două dintre hoteluri iar alte 144 de persoane la un alt hotel. Cam 80% dintre ei sunt moldoveni, restul sunt cetățeni români. Din data de 2, 3 ianuarie, odată cu plecarea celorlalți care au făcut Revelionul la noi, cum s-au eliberat locurile au venit cetățenii din Moldova care au ocupat locurile. Ei stau până pe data de 8, 9 ianuarie când pleacă pentru că în 13, de Revelion , le place să fie acasă. Deci, noi am avut de Crăciun și Revelion toate capacitățile pline.”
Față de anii anteriori, prețul pachetelor turistice a crescut cu circa 18% la hotelurile din Sovata pe perioada sărbătorilor de iarnă.
Din acest an, majorarea cuprinde doar creșterea de TVA aplicată serviciilor turistice. Cu toate acestea, până la Paști hotelurile sunt ocupate în procent mare cu turiști care merg pentru tratamente, mai spune directorul balneoclimaterica Sovata, Fulop Nagy Janos:
În permanență avem solicitări cu oameni care vin la tratament. Cea mai bună perioadă de efectuare a procedurilor de tratament într-o stațiunea balneoclimaterică este în extrasezon. Este în jur de 60% gradul de ocupare ceea ce este foarte bine, ca să putem da concedii, zile libere la lucrători.
Codul Fiscal care a intrat în vigoare la 1 ianuarie prevede majorarea de la 5 la 9% a cotei de TVA pentru serviciile din turism iar de la 9% la 19% la anumite băuturi.
De asemenea, din acest an s-a introdus fiscalizarea bacșișului, ca opțiune și nu obligație, pe nota de plată la restaurante. Consumatorii pot achita în plus, dacă doresc, până la 15% din valoarea consumației pentru lucrătorii din restaurante.
Cristina Bulbescu