Aproape 70% din școlile mureșene încep astăzi activitatea cu prezență fizică
Publicat de MIRELA ROTAR, 8 noiembrie 2021, 08:25 / actualizat: 8 noiembrie 2021, 14:34
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis că pragul de vaccinare pentru desfășurarea cursurilor școlare cu prezența fizică a elevilor este 60%.
Dacă sunt probleme cu personalul, va exista în continuarea posibilitatea ca școala să rămână on-line chiar daca școala are o rată de vaccinare de peste 60%, iar decizia aparține consiliului de administrație a școlii.
Per ansamblu, numărul angajaților din învățământ vaccinați depășește 60%, a arătat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Camelia Irimie Matei:
În județul Mureș, dintr-un total de 186 de unități de învățământ cu personalitate juridică, un procent de 66,58% vor începe luni cu prezența fizică, având rata de vaccinare peste 60%. Doar 43 de unități de învățământ cu personalitate juridică au sub 60% pragul de vaccinare.
Decizia îi nemulțumește pe părinți, care spun că se vor crea tensiuni în școală, iar procentul decis de minister nu garantează revenirea la normalitate.
Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache:
Este ce mai mare prostie pe care putea să o elucubreze acest ministru interimar. Este rupt de realitate cu această decizie. În primul rând va ajunge la niște certuri, pentru că acest punct de vedere este de tipul ”dezbină și cucerește” pentru că nu va ajuta absolut cu nimic la deschiderea școlilor atâta timp cât decuplezi școlile de rata incidenței. Cum poți să te duci la școală în continuare cu 15 la mie rata incidenței, chiar dacă tu ai 60% din profesori vaccinați în unitatea de învățământ, adică ai 1.000-1.500 de elevi într-o școală și tu te uiți doar la profesori? Copiii aceia interacționează cu societatea, cu familiile, vin la școală, deci cu ce ajută acest procent de 60% ca să avem garanția că ne întoarcem la școală față în față? Cu absolut nimic.
Elevii salută decizia, însă și-ar dori măsuri suplimentare de protecție.
Secretarul executiv al Consiliului Național al Elevilor, Robert Avram:
Elevii salută decizia, însă și-ar dori măsuri suplimentare de protecție.
Secretarul executiv al Consiliului Național al Elevilor, Robert Avram:
Este clar că, la momentul de față, pragul de vaccinare impus de Ministerul Educației este benefic însă nu este suficient. Avem nevoie de niște măsuri suplimentare și ne referim aici la posibilitatea descentralizării deciziei de închidere a cursurilor, având la bază o analiză mult mai amplă și mult mai serioasă, luând în calcul incidența de la nivel local, care și ea este foarte importantă, ținând cont că, la o incidență crescută, mobilitatea, la nivel urban, mai ales, este crescută și ea și riscul de infectare crește considerabil. În același timp, trebuie să luăm în calcul infrastructura și capacitatea de testare din școala respectivă.
Președintele Sindicatului ”Spiru Haret” Mureș, Maria Rezi, a atras atenția că, din nou, prevederile nu sunt clare, și vor crea inegalități între angajați:
Școala își hotărăște programul. Nu știu care e sensul la câți sunt vaccinați sau nu, nimeni nu știe, atunci, ce fac ceilalți, care nu sunt vaccinați, dacă se merge pe această idee. Vor intra unii la ore și ceilalți nu, sau vor sta în fața școlii, că ei merg la serviciu, nu le poți lua dreptul la muncă. Dacă până acuma erau bogați sau săraci, acum sunt vaccinați și nevaccinați.
Rata de vaccinare va fi disponibilă pe site-ul fiecărei unități de învățământ și se va actualiza săptămânal, vineri fiind ziua de referință.
Raluca Creț