Aproape 70 de ţări au semnat Carta Internaţională pentru Energie 2015

Publicat de radiomures, 21 mai 2015, 07:42
Aproape 70 de ţări de pe cinci continente au semnat, ieri, la Haga, Carta Internaţională pentru Energie 2015. România a fost reprezentantă de ministrul energiei, Andrei Gerea. Carta Internaţională este o versiune îmbunătăţită a Cartei Europene a Energiei, semnată în 1991, tot la Haga, de 65 de ţări, şi care a avut drept scop pricipal integrarea pieţelor energetice din ţările foste comuniste cu cele din vestul Europei. Documentul a fost semnat inclusiv de Uniunea Europeană şi de Euratom, dar şi de state care nu au fost prezente în 1991, precum China sau Iranul. Federaţia Rusă a lipsit de la Haga.
Carta Internaţională pentru Energie este un angajament politic al ţărilor semnatare pentru consolidearea cooperării în domeniul energetic. Documentul nu are efecte juridice, însă adună laolaltă interese comune ale unor ţări care vor să rămână în dialog, care vor să coopereze, care vor, până la urmă, să evolueze în acest domeniu. Realitatea energetică la nivel mondial s-a schimbat foarte mult şi era nevoie de un nou angajament politic, spune ministrul olandez al economiei, Henk Kamp, gazda evenimentului.
Henk Kamp: Se observă că piaţa energiei devine tot mai mult o piaţă globală. Înainte, acest lucru era valabil numai pentru petrol, dar cum se întâmplă, de exemplu, şi când vorbim de gaz, ţările sunt din ce în ce mai interconectate şi au interesul să existe stabilitate în toată lumea. În anii care urmează, trebuie investit enorm pentru înlocuirea instalaţiilor şi reţelelor de distribuţie, în extinderea acestora, dar şi în tranziţia de la sursele de energie tradiţionale la cele durabile. În următorii 20 de ani vorbim de investiţii în valoare de 48 miliarde de dolari.
Pentru toate statele, securitatea energetică este o prioritate şi schimbările aduse de Carta Internaţională a Energiei ţin cont de această prioritate. Ţările semnatare desvin astfel atractive din punct de vedere economic. De altfel, conferinţa ministerială de astăzi este completată astăzi cu întâlniri la nivel înalt din sectorul energetic, tema principală fiind aceeaşi: „Investiţii în energie”. Prin semnarea Cartei Internaţionale, dincolo de securitate energetică, România se va bucura, la rândul ei, de beneficii economice – a declarat ministrul român al energiei, Andrei Gerea, după întâlnirea solicitată de secretarul general al Cartei pentru Energie, Dr. Urban Rusnák.
Andrei Gerea, ministrul energiei: Crearea mixului energetic este o preocupare şi a noastră, atunci când vorbim de viitoarea strategie energetică a României. Trebuie să abordăm echilibrat crearea acestui mixt, încercăm să păstrăm în această perioadă extrem de agitată şi critic, aş putea spune, din punct de vedere al /…/ energetice, capacităţile noastre de producţie, dar, totodată, să asigurăm dezvoltarea energiilor regenerabile, dar într-un mod sustenabil, economic şi pentru aceste energii, nu doar bazându-se pe subvenţii. După cum se ştie, de exemplu, un sector important al energeticii româneşti, aici dau exemplu local, că ne interesează în mod evident, şi anume, partea de cărbune numai beneficiază de niciun fel de suport, pe când energiile regenerabile beneficiază, este necesar să dezvoltăm energiile regenerabile, viitorul le aparţine, în mod evident, dar, deocamdată, având în vedere toate preocupările şi provocările, ameninţările care sunt la adresa securităţii energetice a României şi Europei, trebuie să avem grijă şi să putem păstra toate capacităţile şi rezervele în funcţiune, a explicat pentru Radio România.
Foto: agora.md