Aproape 5.000 de familii și persoane singure din Mureș primesc mai multe forme de ajutor social

Publicat de Rotar Mirela, 13 februarie 2023, 12:41 / actualizat: 20 februarie 2023, 15:02
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că de la 1 ianuarie 2024 nu se vor mai acorda nici un fel de ajutoare sociale persoanelor apte de muncă și care refuză să lucreze. Va exista un singur tip de ajutor, denumit de incluziune, sau de inserție, care va avea un cuantum mai generos și care va fi primit doar de persoanele care nu pot muncii, au diferite boli, au în îngrijire copil sau în alte situații.
Potrivit site-ului AJPIS (Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială) Mureș, la această dată, sunt 4.900 de beneficiari de diferite tipuri de ajutoare sociale, dintre care 1.000 sunt persoane singure, iar restul, familii.
De asemenea, peste 70% dintre aceștia primesc câte trei tipuri de ajutoare: sociale, pentru încălzirea locuinței și pentru susținerea familiei.
Legislația actuală prevede că nu se acordă ajutoare sociale doar persoanelor care refuză să muncească sau sunt șomeri indemnizați.
În schimb, toți șomerii sunt obligați să urmeze cursuri de formare profesională, dar mulți au nevoie de școala elementară, aflăm de la șeful AJOFM Mureș, Gheorghe Ștef:
Persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă li se oferă posibilitatea dobândirii cunoștințelor teoretice și practice specifice unor meserii care să le mărească șansele de ocupare a unui loc de muncă. Dacă, într-adevăr, persoanele care beneficiază de indemnizația de șomaj, refuză de două sau de trei ori un loc de muncă, atunci li se oprește indemnizația de șomaj. Mai sunt mulți, mulți care au doar 2, 3 clase și încercăm să-i trimitem la ”A doua șansă” prin Inspectoratul Școlar să poată beneficia de unele cursuri, să facă o pregătire să aibă măcar 3, 4 clase.
Peste 6.700 de șomeri are la această dată județul Mureș, dintre care doar 16% primesc indemnizații. Restul sunt de mai mulți ani fără un loc de muncă iar unii dintre ei refuză să lucreze. În schimb, sunt disponibile peste 1.000 de locuri de muncă în județul Mureș, iar odată cu sosirea primăverii apar și ofertele sezoniere. Totuși, în Târgu Mureș, situația nu este îngrijorătoare, precizează pentru Radio Tg.Mureș directorul executiv al Direcției de Asistență Socială a Primăriei Târgu Mureș, Andreia Moraru:
Și în momentul de față noi primim pentru venitul minim garantat de la AJOFM adeverințe dacă sunt sau nu în căutarea unui loc de muncă. Sunt și situațiile sociale ale mamelor cu copii mici, persoane care au boli cronice… deci, până la urmă cei care sunt apți de muncă nu sunt în număr foarte mare.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a mai precizat că persoanele care sunt apte de muncă din punct de vedere legal și al sănătății vor fi înscrise automat la cursuri de calificare, reforma privind venitul minim de incluziune urmând să includă și măsuri de prevenire a abandonului școlar.
De la 1 ianuarie 2024, cei ce vor beneficia de venitul minim de incluziune vor fi obligați să presteze muncă la solicitarea primăriei, altfel vor rămâne fără acest ajutor.
Cristina Bulbescu