Aproape 20 de medicamente vor fi eliminate luna aceasta de pe listele cu pastile compensate.

Publicat de radiomures, 2 februarie 2015, 18:52
Potrivit autorităţilor, substanţele excluse au alternative terapeutice, iar procedeul va duce la economisirea a 200 de milioane de lei, annual
Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Radu Gănescu, spune că pacienţii preferă să se stabilească alternativele de tratament pentru medicamentele care nu vor mai fi compensate.
Radu Gănescu: Întrebarea noastră este dacă toate moleculele care vor fi trecute la un alt nivel de compensare au alte opţiuni, dacă nu rămân pacienţi cu opţiunea de a plăti din buzunar, pentru că totuşi la un pacient cronic nu plăteşte o dată, plăteşte în fiecare lună.
Directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice, Laurenţiu Mihai, este de părere că evaluarea medicamentelor propuse să nu mai fie compensate nu a fost făcută transparent.
Laurenţiu Mihai: În acest moment, lista cuprinde cel puţin un medicament, care, odată scos de pe lista de compensate, nu ar mai avea alt înlocuitor, iar pe de altă parte, sunt două sau trei propuneri care nu respectă criteriile din legislaţia privind evaluarea tehnologiilor medicale.
Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, susţine că moleculele scoase din listele de medicamente compensate şi gratuite au alternative terapeutice.
Marius Savu: Pe de o parte, există alternative, vorbim de medicaţie pentru hipertensiune, unde există numeroase alternative terapeutice mult mai eficiente şi mai sunt anumite categorii de medicamente care teoretic nu au neapărat nevoie de alternative, pentru că ele, din păcate, nu şi-au dovedit în ultimii ani eficacitatea.
Marius Savu a mai adăugat că în cazul ibuprofenului, medicamentul folosit pentru tratarea răcelilor şi gripei, se va compensa în continuare varianta prescrisă de medic.
RRA
Sursa foto : televiziunea-medicala.ro