Aproape 2.000 de hectare de teren agricol s-au vândut de anul trecut în Mureș
Publicat de radiomures, 3 mai 2017, 12:31
Pământul s-a vândut, în general, prin intermediari și a ajuns, cel mai probabil, în mâinile cetățenilor străini.
Acest lucru nu se cunoaște însă cu certitudine deoarece legea permite efectuare de tranzacții prin intermediari, spune șefa Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu:
Aceste tranzacții se fac prin diferite persoane. La noi se prezintă persoane împuternicite de a face aceste tranzacții. Nu putem să știm exact cine este cumpărătorul terenurilor respective. Deci, de anul trecut a început, tranzacțiile merg mult mai bine și se pare că și prețul terenurilor a crescut puțin.”
Aproape 200 de hectare de teren arabil s-a vândut în primele trei luni din acest an, în timp ce aproximativ 1.700 de hectare de pământ au fost tranzacționate anul trecut.
Prețul de vânzare este în creștere, remarcă șefa Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu:
Până la data de 31.03.207 la noi s-au înregistrat un număr de 515 oferte de vânzare pe o suprafață totală de 194.000 de hectare. Prețul maxim a fost de 56 de lei/mp iar cel minim, de 1,5 lei/mp. Anul trecut, numărul total de vânzători au fost 1.898 dintre care juridice au fost 30. Prețul minim a fost de 4.000 de lei/ha iar cel maxim a fost de 38.250 de lei/ha.”
Județul Mureș are o suprafață arabilă de peste 220.000 de hectare, la care se adaugă 180.000 de hectare de pășuni și fânețe.
România se află pe lista statelor europene cele mai afectate de fenomenul acaparării terenurilor arabile, arată un studiu realizat de Transnational Institute, un reputat institut ce lucrează pentru Uniunea Europeană.
Se estimează că 10% din terenul agricol al țării este deținut de străini iar alte 20-30 de procente din acesta este controlat de investitori din spațiul comunitar.
Cristina Bulbescu