Aproape 10.000 de copii de gradiniță și școală primară din Mureș nu beneficiază de cursuri online
Publicat de Corina Muntean, 24 aprilie 2020, 17:39 / actualizat: 25 aprilie 2020, 10:00
Aceștia reprezintă circa 8 la sută din populația școlară a județului Mureș și provin din 7 unități școlare din zone defavorizate, a precizat pentru Radio Târgu Mureș inspectorul școlar general adjunct Sabin Pășcan. Acesta a adăugat că elevii au posibilitatea să acceseze programele de teleșcoală ale TVR și emisiunile demarate de Inspectoratul Școlar în colaborare cu două televiziuni locale din Tg. Mureș și Reghin:
Sunt 8,3 la sută din numărul total de elevi existenți în județul Mureș, cam 9700, nu beneficiază de conectare la rețele de internet, astfel încât să poată să intre în legătură directă cu profesorii, pentru susținerea cursurilor online. Am identificat școala gimnazială Bahnea, școala gimnazială Vânători, școala gimnazială de la Apalina, de la Valea Izvoarelor, școli gimnaziale de pe Valea Nirajului, respectiv 7 unități de învățământ care au în componența lor grădinițe și clase 0-4, în mediile defavorizate.
Inspectoratul Școlar Județean Mureș a încheiat, zilele trecute, un protocol cu Romtelecom, pentru a susține elevii și cadrele didactice care nu se pot conecta la internet.
Sabin Pășcan a explicat că inspectoratul încheie protocoale directe cu municipiile și orașele, pentru a identifica elevii defavorizați care au nevoie de acces la internet pentru a urma cursurile online.
Președintele filialei Mureș a Sindicatului ”Spiru Haret”, Maria Rezi, atrage atenția și asupra zonelor care nu au acces la internet și unde există clase simultane:
Problemele sunt în zonele unde există copii de etnie romă, unde Inspectoratul Școlar a promis că se găsesc soluții în așa fel încât să aibă materiale, să aibă cu ce să lucreze efectiv copiii. Apoi, am o problemă unde sunt cinci sau trei clase simultane, adică sunt 9 copii în 5 clase, nu au semnal telefonic sau nu au internet. De exemplu Valea Mare, zona Oroiului, sunt cătune care sunt spre desființare. Sunt copii din unitățile școlare mari, care nu au acces la aceste moduri de lucru.
Liderul sindical insistă pe recuperarea de către elevi a conținutului programelor școlare, și spune că probleme pot apărea la clasele a VIII-a și a XII-a care vor avea examene la finele acestui an școlar.
Valeriu Russu