Aproape 1.000 de sesizări depuse la Casa de Pensii Mureş cu privire la deciziile de recalculare
Publicat de APETRI MARGARETA, 6 septembrie 2024, 12:14
Casa Judeţeană de Pensii Mureş a finalizat recalcularea pensiilor conform ultimelor modificări legislative. Astfel, din cei 128.100 de pensionari, aproximativ 100.000 primesc pensii mai mari. Totuşi, aproximativ 3000 de dosare au conţinut erori şi vor fi reanalizate, iar cetăţenii au depus până acum 939 de sesizări în scris, a precizat expertul în comunicare al Casei de Pensii Mureş, Roxana Rătăşan:
La nivelul Casei de Pensii Mureş au fost înregistrate un număr de 939 de sesizări, reclamaţii, cereri de revizuire cu privire la deciziile de recalculare emise în temeiul Legii 360/2023. Aceste sesizări sunt supuse analizei pentru identificarea anumitor erori. În caz de erori acestea se redirecţionează către compartimentul de specialitate se reanalizează şi evident se vor emite noi decizii de revizuire în acest sens.
De asemenea, persoanele care au nelămuriri pot merge în audienţă zilnic, în clădirea administrativă, nu în sala de public, spune directorul Casei Judeţene de Pensii Mureş, Eugenia Neagoe:
În ceea ce priveşte audienţele avem o noutate, pentru aceste dosare recalculate audienţele se desfăşoară în sala administrativă de pe Strada Tudor Vladimirescu nr. 6 şi nu în sala de public. Audienţele pentru aceste dosare încep la ora 8.30 în fiecare dimineaţă şi oficial se încheie la ora 12.30 dar dacă cineva vine şi după această oră nu este trimis înapoi.
Cele mai multe sesizări au ca obiect nemulţumiri legate de modul de calcul al punctelor de stabilitate şi al perioadelor pentru care acestea se aplică.
Acestea sunt niște puncte suplimentare, un bonus acordat pensionarilor care au realizat un stagiu de cotizare contributiv mai mare de 25 de ani, și se acordă proporțional cu numărul de ani realizați peste acest stagiu de 25 de ani. Totuşi, ele nu se acordă pentru acele perioade de timp în care nu s-a contribuit la sistemul de pensii, chiar dacă perioada respectivă se calculează ca vechime în muncă. Sunt incluse aici perioadele de concediu medical, perioadele de studii, dar şi cele în care beneficiarul a acumulat pensia cu salariul.
Autor: Sanda Vițelar