Minutul de viitor – Apneea în somn este o afecțiune de care suferă 8% din populație, care se manifest- prin oprirea respirației în somn.
Publicat de Corina Muntean, 6 februarie 2023, 07:12
Boala poate agrava sau declanșa o serie de alte afecțiuni precum hipertensiune arterială, diabet, tulburări neurologice și scăderea capacitații de concentrare și este foarte greu de tratat.
Medicii din Marea Britanie au început un tratament revoluționar al bolnavilor cu apnee, una dintre cele mai comune tulburări de somn.
Apneea de somn este o tulburare de somn severă în cazul căreia respirația se oprește și este reluată în mod repetat.
Daca afecțiunea rămâne netratată pentru perioade lungi de timp, ea poate contribui la declanșarea unei patologii cardiace și îl predispune pe pacient la o serie de accidente, produse pe fondul somnului de proastă calitate.
În cazurile grave, pacientului i se aplică o mască ce creează presiune negativă, care îl ajută să respire corect, dar aceasta este incomodă și greu de suportat.
Procedura aplicată de medicii britanici, informează publicația The Guardian, constă în implantarea unui dispozitiv de dimensiuni reduse în pieptul pacientului, care este conectat printr-un cablu subțire, pe sub piele, de nervul hipoglos, responsabil cu mișcarea limbii.
Pacientul primește o telecomandă prin care pornește sau oprește dispozitivul înainte și după somn, iar acesta transmite un semnal nervului, astfel încât limba nu mai alunecă în spate și nu mai acoperă căile respiratorii.
Conform portalului healthline.com, operația de implantare durează între 90 și 180 de minute, bateria ține 11 ani, iar costul unui astfel de dispozitiv depășește suma de 30.000 de euro.
Ascultați rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro
Raluca Creț