Aplicaţie pentru flora şi fauna din Braşov şi Mureş
Aceasta a fost dezvoltată în cadrul proiectului TransilvaCooperation, cofinanţat prin Programul LIFE al Uniunii Europene, în cadrul căruia au fost restaurate peste 400 de hectare de păşune şi fâneaţă în Angofa şi Viscri.
Publicat de APETRI MARGARETA, 27 noiembrie 2024, 14:15
Fundaţia ADEPT din Saschiz a reuşit dezvoltarea a două aplicaţii pentru telefonia mobilă. Una dintre ele implică „ştiinţa cetăţenească” sau „ştiinţa populară” pentru fauna şi flora din cele două areale.
Aplicaţia Soilmentor are drept scop atât observarea florei şi faunei din cele două comunităţi şi conservarea lor, cât şi urmărirea evoluţiei terenurilor din zonă, explică reprezentanta Fundaţiei ADEPT, Ioana Mădălina Marian:
„Sunt şi observaţii generale în care pot introduce tipul de cultură pe care îl au, ce fel de animale cresc pe terenul respectiv şi cu aceste informaţii ne ajută pe noi să vedem anual în timp real cum se utilizează terenurile din zonă, dacă este cultură, dacă devine fermă. Un pic este greu să-i lămurim pe fermieri să descarce aplicaţia, dar deja am început să lucrăm cu câţiva care au şi introdus date.”
A doua aplicaţie, care este în curs de testare, va fi utilă în promovarea ecodestinaţiei Colinele Transilvaniei.
Scopul proiectului TransilvaCooperation, realizat în perioada 2020-2024, a vizat, între altele, restaurarea terenurilor din zona Angofa (judeţul Mureş) şi Viscri (judeţul Braşov), realizarea de hărţi ale habitatelor, speciilor şi destinaţiei terenurilor în cele două văi, precum şi crearea unor planuri de management local.
Autor: Sanda Vițelar