Aplicarea impozitului pe venit, benefică pentru firmele mici
Publicat de Corina Muntean, 30 octombrie 2017, 20:43
Noul Cod Fiscal vine cu o serie de modificări de anul viitor, printre care aplicarea impozitului pe venit de 1% în locul impozitului pe profit de 16%. Prin aceasta cuantumul nu se modifică, dar se simplifică foarte mult calculele în contabilitate, spun reprezentanții patronatelor.
Măsura se aplică firmelor mici și mijlocii care au cifra de afaceri sub un milion de euro. Prin urmare, măsura este mai mult decât binevenită, spune vicepreședintele Consiliului Național al Intreprinderilor Mici și Mijlocii din România, Radu Bălănean:
Impozitul pe venit simplifică extraordinar de mult acest impozit. Simplifică și gradul de expunere la controalele ANAF care pot să vină după doi sau după trei ani și să facă recalculări pentru cheltuieli pe care le consideră, la un moment dat, nedeductibile. Deci, practic, cuantumul nu se modifică ci, pur și simplu, se calculează ca o cheltuială oarecare.”
Patronatele sunt nemulțumite însă că măsura nu se aplică și marilor companii, care scapă, din nou, de plata impozitelor în țară.Datorită lobby-ului puternic de care beneficiază, acestea își scot profiturile în străinătate, spune vicepreședintele Patronatului din România, Radu Bălănean:
Scopul declarat inițial al introducerii impozitului pe venit a fost pentru marile companii, inclusiv pentru companiile care de ani de zile sunt pe profit zero, care-și externalizează profitul. E simplu să-și externalizeze profitul. Pentru că are propria sa companie în Germania își facturează pe firma din România niște cheltuieli și în felul acesta el apare în România cu impozit pe profit zero și impozitele se plătesc în Germania.”
Pentru a limita acest lucru, guvernanții au anunțat că Romania va implementa directiva europeană pentru combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaționale.
Deși se va impune o deducere limitată a dobânzilor și se va aplica un impozit pentru sumele transferate înafara țării, patronatele spun că este o măsură insuficientă, care nu va aduce prea multe venituri la buget.
Cristina Bulbescu