Apicultura este foarte importantă pentru România
Publicat de Corina Muntean, 5 august 2020, 11:10
Ea are potențialul de a contribui semnificativ la dezvoltarea economică a zonelor rurale. În domeniul creşterii albinelor şi realizării de produse apicole, există o tradiţie îndelungată la nivel naţional. Iar mierea românească a devenit tot mai apreciate peste hotare. Ca urmare, țara noastră a ajuns pe locul doi în topul celor mai mari crescători de albine din UE. Este stupăritul o ocupație din care se poate face bani?
Se pare că da: nu am prea văzut ciobani sau apicultori săraci. Cerere pentru acest gen de produse a fost, este și va exista în continuare. Mai ales în ultima vreme, când produsele noastre au început să fie tot mai apreciate și cerute la export datorită calității și a prețului competitiv. Așa se face că, stupăritul unul din sectoarele agriculturii cu cele mai vechi tradiţii la nivel naţional, a împins România pe locul doi în topul celor mai mari crescători de albine din Uniunea Europeană, după Spania, cu un efectiv de aproape 2 milioane de stupi. Datele furnizate de Comisia Europeană arată că numărul total de stupi a crescut în România a crescut cu 8,1% anul trecut față de 2018, față de 5,1%, media din UE. În același timp, numărul crescătorilor de albine s-a păstrat constant la noi, la circa 23.000, în timp ce în UE a crescut cu 7,6%, în 2019 ajungând la 650.000 de persoane. În prezent, mierea de salcâm se vinde cu 35- 50 lei/ kilogram, iar mierea polifloră poate fi valorificată cu prețuri cuprinse între 25 și 35 de lei.
Pe lângă tradiționala miere, în ultimii doi, trei ani, apicultorii spun că au văzut cerere şi pentru alte produse apicole, precum polenul crud, faguri sau căpăceală (capacul de la fagure, cu care albinele sigilează mierea depusă în fiecare celulă a stupului). Totuşi, ei se plâng că nu sunt susţinuţi de stat, prin interzicerea neonicotinoidelor, substanţe de protejare a plantelor folosite de către producătorii de cereale, dar care au otrăvit familiile de albine ale mai multor crescători. În plus, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, declara în urmă cu circa o lună că producţia de miere va fi compromisă în acest an, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Estimările de la acea dată arătau că producția va fi mai mică cu circa 15-20% decât anul trecut, ‘care nu a fost un an apicol bun’.
Pentru anul în curs, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură alocă peste 50 de milioane lei, dar Fetea consideră că mulţi apicultori vor renunţa la fondurile din Programul Naţional Apicol, iar banii alocaţi în acest an nu vor fi cheltuiţi în totalitate.
Chiar și așa, oamenii care iubesc această preocupare devenită în timp o afacere, nu renunță la apicultură și la posibilitatea de a câștiga un ban frumos din parteneriatul cu albinele.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.