APIA a finalizat controlul pe teren aferent Campaniei 2024
Publicat de Rotar Mirela, 26 septembrie 2024, 12:00 / actualizat: 28 septembrie 2024, 12:25
Față de anul trecut au fost mai puțini fermieri depistați cu probleme la controalele APIA Mureș și Harghita, înainte de efectuarea plăților.
Eșantionul de control din Mureș a fost mai redus decât cel de anul trecut, ceea ce arată că în general agricultorii s-au conformat cerințelor privind subvențiile ce se vor acorda luna viitoare.
Purtătorul de cuvânt al APIA Mureș, Constantin Citirigă:
Pe sectorul vegetal am avut 336 de ferme și o suprafață controlată de 30.230 de hectare, circa 12% din suprafața declarată la nivelul județului Mureș. De la an la an observăm o îmbunătățire a rezultatelor în control, mai ales la fermierii care fac cultură mare, cereale, plante tehnice. Însă întâmpinăm neconformități în ceea ce privește pășunile și fânețele, unde detectăm terenuri necurățate, chiar împădurite în unele zone. Toate aceste neconformități, desigur vor fi transpuse în controlul administrativ, în perspectiva plății avansului care va începe în 16 octombrie.
Constantin Citirigă mai menționează că s-au făcut și verificări ale incendiilor de teren, în urma cărora unii fermieri care nu respectă normele își pot pierde, parțial sau total subvențiile. Potrivit acestuia, există probleme cu suprafețele, amplasamentul parcelelor și al identității de cultură cu cea declarată, cazuri finalizate în instanță, în Mureș existând cam 10-50 dosare anual.
Și în județul Harghita gradul de conformare al agruicultorilor este tot mai mare, de la an la an. Cele mai frecvente neregularități găsite de reprezentanții APIA Harghita sunt ca urmare a incendierilor de miriști, însă ”încăpătânații”, afirmă directorul Haschi Andras, sunt sanționați financiar și anul următor nu mai repetă greșeala:
În județul Harghita am avut de controlat un număr de 5000 parcele, la aproximativ 200 de fermieri. Nu am găsit terenuri nelucrate, mici probleme sunt în jurul neidentificării corecte a terenurilor. Avem mai mult probleme în zona arderii miriștilor, de obicei fermierul își pierde subvenția într-un anumit procent sau în totalitate. Doar 1 la sută din fermieri sunt încăpățânați, probleme care se corectează bine cu o sancțiune financiară.
La nivel național APIA a verificat aproape 8.500 de exploatații vegetale pe o suprasfață de aproape 800.000 de hectare, o etapă premergătoare efectuării plăţilor pe acest an.
Până cel târziu pe 10 octombrie, APIA va opera şi verifica rapoartele de control în sistemul informatic, astfel încât din 16 octombrie să poată fi demarată campania de plată în avans a beneficiarilor care au depus cerere în anul 2024.
Autor: Valeriu Russu