Apetență extrem de scăzută a copiilor mureșeni pentru a învăța o meserie

Publicat de Hategan Raul, 13 septembrie 2022, 18:55
Pentru acest an școlar, în județul Mureş au fost prevăzute 38 de clase pentru învățământ profesional de stat și două clase de învățământ dual pentru profilul mecanic, electric, agricultură, comerț, alimentație și turism sau prelucrarea lemnului.
Până la urmă au fost înfiinţate în sistem dual doar trei clase, cu mai puțin de 60 de elevi, a precizat pentru RTM inspectorul general școlar adjunct, Illes Ildiko:
Învățământul tehnic profesional și învățământul dual nu sunt dorite de elevi. Totuși, în județul Mureș avem la Iernut o clasă de electricieni, avem la Electromureș tot clasă de profil electric și la Liceul de Construcții, din anul acesta a pornit o clasă cu învățământ dual. Efectivele sunt doar la minim, în total în cele trei clase avem vreo 50-60 de copii înscriși.
Dacă elevii din județul Mureș care învață o meserie au contract cu trei companii din domeniile electric și construcții, o altă companie din domeniul energiei își formează viitorii angajați în școli tehnice din alte opt județe.
Purtătorul de cuvânt al companiei (Delgaz Grid), Adela Boțan, spune că e vorba de electricieni, instalatori și sudori:
Noul an aduce în stagii de practică în compania noastră, peste 100 de elevi în sistemul de învățământ dual din 9 instituții cu profil tehnic. Avem 79 de elevi care se pregătesc pentru meseria de instalator sau sudor la Alba Iulia, la Zalău, la Mediaș, Bacău, Cluj-Napoca și Hunedoara, iar alți 35 de elevi se pregătesc pentru meseria de electrician, la Iași, la Piatra Neamț și Bacău.
Avantajele copiilor care urmează acest tip de învățămînt tehnic dual constau în bursă de la stat, bursă de la firma cu care au contract și unde fac practica, beneficiind în plus de îmbrăcăminte, mâncare şi transport.
În plus, tinerii au posibilitatea de a se angaja la firmă la terminarea cursurilor și ulterior să-și continue liceul la seral.
Valeriu Russu