Apel pentru protejarea tinerei generații de Ziua Mondială fără Tutun

Publicat de Rotar Mirela, 30 mai 2024, 12:27 / actualizat: 3 iunie 2024, 8:47
În data de 31 mai se serbează în toată lumea Ziua mondială fără tutun, ocazie cu care fumătorii sunt încurajați să se abțină de la toate formele de consum de tutun pentru 24 de ore, pentru a reflecta asupra efectelor nocive ale acestuia asupra propriului organism, a celor din jur și asupra mediului.
În fiecare zi, la nivel global se fumează circa 18 miliarde de țigări în fiecare zi.
Tema din acest an își propune protejarea tinerei generații de acest viciu prin diferite modalități.
La această dată se estimează că, la nivel mondial, sunt 38 de milioane de tineri cu vârsta între 13 și 15 ani care consumă regulat diferite forme de tutun, precizează medicul pneumolog din Târgu Mureș, dr. Corina Mărginean, coordonatorul Centrului ”Stop Fumat”:
Tema din acest an, încearcă să crească gradul de conștientizare cu privire la influențele dăunătoare ale industriei tutunului, în special asupra tinerilor, și de a conștientiza comunitățile, părinții, educatorii să facă cor comun împotriva strategiilor inteligente ale industriei tutunului, în special, împotriva publicității direcționate către tânăra generație pentru că, în continuare, consumul de tutun rămâne cel mai mare risc pentru sănătate.
Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Pneumologie și Fundația Română a Inimii atrag atenția că, în prezent, consumul de tutun duce la peste 7 milioane de decese în fiecare an la nivel mondial.
În România, 70 de români mor în fiecare zi ca urmare a efectelor nocive ale fumatului.
La fel de nociv este consumul de produse alternative țigărilor clasice care îi atrag pe tineri cu reclame înșelătoare, mai spune medicul pneumolog, Corina Mărginean:
Din păcate, tinerii încep să fumeze foarte devreme și, din păcate, în ultimii ani a crescut numărul celor care folosesc țigări electronice și dispozitive care ard fără să facă fum, cele care încălzesc tutunul. Există studii care arată că în România, peste 50% dintre elevii de liceu fumează țigări electronice sau produse de tutun. Părinții pot face multe lucruri să-i ajute pe copiii lor să rămână nefumători, și în primul rând, să dea un bun exemplu copiilor.
Fumatul omoară în special prin cancer pulmonar, 85% dintre acestea fiind cauzate de acesta, dar și prin boli cardiovasculare.
Ultimul Raport al Direcției de Sănătate Publică Mureș privind starea de sănătate a populației județului arată că în anul 2022 au fost înregistrate 132.000 de boli respiratorii și peste 330 de cazuri noi de cancere bronhopulmonare.
Dintre bolile respiratorii, o pondere însemnată o au alergiile și astmul bronșic la copii, dezvoltat în bună parte prin poluare și fumatul pasiv.
Autor: Cristina Bulbescu