Apartamentele s-au scumpit cu doar 3 % în decurs de un an

Publicat de Corina Muntean, 12 martie 2019, 10:39
Nivelul la care au ajuns prețurile apartamentelor în februarie 2019 este cu doar 3% mai mare decât cel consemnat în perioada similară a anului trecut. Asta nu înseamnă că afacerea imobiliară nu e rentabilă. Dimpotrivă.
Prețurile locuințelor au consemnat creșteri în majoritatea marilor orașe monitorizate constant de Imobiliare.ro, în a doua lună a anului 2019. Cu toate acestea, nivelul actual al prețurilor nu este, per ansamblu, cu mult mai mare decât cel consemnat în perioada similară a anului trecut. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național, noi și vechi, s-a majorat cu 3% în februarie anul acesta faţă de anul trecut, până la până la 1.233 de euro pe metru pătrat util. Această diferență mică atată menținerea tendinței de stabilizare a pieței, inclusiv la nivelul prețurilor.
Pe parcursul lui februarie, pretențiile vânzătorilor de apartamente din Capitală au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu doar 1,5 %, la 1.322 de euro pe metru pătrat util. În Brașov, în condițiile în care un apartament costa 1.013 euro pe metru pătrat în urmă cu un an, creşterea de preţ de 9,9%, la 1.113 euro pe mp util în februarie 2019, face din oraşul de sub Tâmpa centrul regional cu cea mai mare diferență de preț la 12 luni. În această privință el este urmat de Cluj-Napoca și Timișoara. În orașul de pe Someș, Cluj-Napoca, suma medie solicitată pentru un apartament s-a majorat, per ansamblu, cu 7,6% faţă de acum un an, până la 1.571 de euro pe metru pătrat util construit. În fine, în Timişoara, indicele Imobiliare.ro relevă o creştere cu 5,4% a preţurilor la apartamente, faţă de februarie 2018, până la 1.230 de euro pe metru pătrat util. Exceptând partea de Sud, Est şi Capitala, creşterea de preţ cuprinsă între 9,9 şi 5,4%, demonstrează că investiţia imobiliară poate da un randament bun pentru investitori, cu mult peste ceea ce oferă băncile.
Pe de altă parte, datele siteului Analize Imobiliare arată și o scădere a ofertei totale de locuințe, în concordanţă cu ceea ce s-a întâmplat cu cererea. Astfel, numărul total de proprietăți rezidențiale disponibile spre vânzare în cele șase mari orașe ale țării (apartamente și case construite înainte de anul 2000) s-a diminuat, pe parcursul a 12 luni, cu 7,2%. Scăderile cele mai pronunţate au fost consemnate în Brașov (-16,2%), Cluj-Napoca (-13,2%), Iași (-9%).
Se poate spune, așadar, că, în ultimul an, tendința de diminuare a cererii a fost contracarată, cel puțin în parte, de scăderea ofertei de imobiliare.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.cpi.imobiliare.ro