Apar vești bune din economia globală!
Publicat de Corina Muntean, 27 ianuarie 2022, 11:12
După 2 ani grei de pandemie, care au pus la încercare toate piețele lumii și conexiunile care le leagă, apar unele vești bune din economia globală.
Peste trei sferturi dintre directorii generali din companiile globale (77%) estimează că evoluţia economiei se va îmbunătăţi în 2022, faţă de anul trecut. Acestea sunt concluziile celei de-a 25-a ediţii a sondajului PwC CEO Survey, publicat săptămâna trecută. În cadrul studiului, circa două treimi dintre liderii companiilor cu capital privat (67%) şi ai companiilor de tehnologie (64%) arată un nivel ridicat de încredere în perspectivele de creştere a veniturilor în următoarele 12 luni, grație evoluției peste așteptări în plină pandemie.
La polul opus, se află directorii executivi din sectorul auto (46%) care se confruntă cu lipsa de semiconductori şi cei din sectorul hotelier şi de agrement (44%), care invocă efectele persistente ale pandemiei asupra călătoriilor.
Pentru acest an, optimismul directorilor generali este cu un punct procentual mai mare decât în urmă cu un an şi cu 54 de puncte procentuale peste cel din 2020, când cei mai mulţi erau pesimişti. Cea mai mare pondere a directorilor optimişti în ceea ce priveşte economia globală sunt din India, Japonia, Marea Britanie, Italia şi Franţa. În schimb, optimismul directorilor executivi privind economia globală a scăzut cel mai mult în SUA, Brazilia, China şi Germania. CEO Survey 2022 a fost realizat la finalul anului trecut pe un eşantion de 4.500 de directori din întreaga lume, inclusiv din România. Pe de altă parte, economiștii se arată mai rezervați privind viitorul, aducând în discuție cinci riscuri majore pentru economia mondială în 2022. Astfel, chiar dacă anul în curs este văzut de economiști ca unul mai calm decât precedentele două, aceștia spun că riscul apariției de noi tulpini ale coronavirusului ar putea da peste cap economia mondială, pentru că o revenire la lockdown-uri complete ar avea consecinţe extrem de severe.
Presiunea inflației este un al doilea potențial risc care va da bătăi de cap marilor bănci centrale ale lumii în acest an. Apoi sunt semne că cea mai mare economie globală, cea chineză, dă semne de încetinire puternică, ceea ce poate isca o furtună perfectă generând o nouă criză mondială. La aceasta se poate adăuga crizele de pe piețele emergente, deloc de ignorat, cum sunt cele din Turcia sau Argentina, mai ales că aceste economii s-au împrumutat masiv în dolari americani folosindu-se de câştigurile viitoare din exporturi ca garanţii.
Nu în ultimul rînd, susțin economiștii conform The Guardian, pericolul este ca în pofida activităţii mai slabe băncile centrale să fie obligate să ia măsuri mai drastice la nivelul politicii monetare de creşterea inflaţiei, eliminând factorul care a susţinut activele bogat valorizate.
Să sperăm că nu va fi așa și vom avea totuși un an calm pentru businessul mondial.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.