Apa, o oportunitate de neratat de către întreprinzători
Publicat de Corina Muntean, 7 noiembrie 2024, 10:35
Pământ, aer, apă, foc. Pe oricare din aceste elemente primordiale ați paria, ați putea face o investiție uimitoare. Viitorul vă va demonstra că nu ați greși. Deja terenurile sunt tot mai scumpe, iar bogățiile subsolului reprezentate de hidrocarburi și de meteale rare sunt tot mai cerute de industrii. Focul reprezintă energie, și tot ce vine de la ea costă bani. Alergăm zilnic să găsim soluții să ne protejăm împotriva poluării, iar legislația europeană ne obligă la un aer tot mai curat. Iar apa este substanța fără de care nu se poate trăi.
Seceta, arşiţa, lipsa irigaţiilor, probleme care acum un deceniu păreau uşor de gestionat, astăzi au devenit inevitabile. După patru ani de presiuni intense din cauza schimbărilor climatice, singura soluţie pentru viitorul agriculturii este o resetare completă, este mesajul participanților la Agrobusiness Summit 2024, organizat de Ziarul Financiar. Potrivit acestora, ritmul de deșertificare în România este foarte mare, din cauza schimbărilor climatice și a dezinteresului autorităților față de zonele expuse.
În Vrancea, de pildă, dacă în urmă cu numai 4 ani, cădeau anual 500 de mm de precipitații, acum cu 240 mm, dacă facem o paralelă, vorbim de Tunisia, spun fermierii. Recent, pentru a evita ca Timișoara să rămână fără apă, adminsitratorii ABA au luat decizia secării Lacului Surduc, una din surrsele suplimentare de alimentare alături de râul Bega.
Confruntați cu un astfel de fenomen, managerii şi proprietarii din agrobusiness anticipează că apa va deveni atât de prețioasă încât va ajunge să fie cotată la Bursă. Și nu doar cea îmbuteliată. Simțind că este o nișă care trebuie speculată, unii antreprenori au pornit să acționeze.
Cum a făcut-o, de exemplu, Compania românească Intervenţii Active în Atmosferă (IAA). Potrivit directorului general, Emil Sârbu aceasta este singura companie din țară care poate să facă ceva contra fenomenelor de bad weather, combătând deşertificarea şi inundaţiile. Compania a achiziţionat cu 5 milioane de euro prima aeronavă echipată şi destinată creşterii precipitaţiilor în România, printr-un program special bilateral româno-american. Este primul avion şi singurul din România care aduce modificări în atmosferă, fiind echipat cu tehnologie de ultimă oră şi având la bord un sistem de comunicaţii performant, cu legături atât prin satelit, cât şi prin relee, potrivit lui Sârbu. Tehnologia de însămânţare a norilor pe care o foloseşte acest avion utilizează diverse substanţe active, precum iodura de argint sau clorura de calciu ori de sodiu.
Cum se va amortiza investiția? Directorul general al IAA a precizat că, pentru serviciile companiei, trebuie încheiat contract pentru sezonul respectiv, iar aceasta va interveni când este nevoie, la un preţ de minimum 2 euro/hectar. Iar dacă Ministerul Agriculturii nu va apela la serviciile IAA, compania va căuta contracte în alte ţări, cum sunt Italia sau Turcia care nu au astfel de sistem și își doresc în mod disperat să găsească o soluție.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.