Anunţ al ministrului transporturilor privind Autostrada Moldova
Publicat de Andrei Borz, 6 aprilie 2023, 20:26
Astăzi se toarnă primii kilometri de asfalt pe Autostrada Moldovei, finanţată prin PNRR, anunţă ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu.
Aflat pe şantierul lotului trei – Buzău-Focşani, el s-a arătat mulţumit de ritmul în care se lucrează, fiind convins că termenele asumate vor fi devansate:
Sorin Grindeanu:
Astăzi se toarnă primii trei km de asfalt; pregătiți sunt 14 și restul vor fi turnați în următoarele zile, pe Autostrada Moldovei. E un semnal important. Lucrurile merg foarte bine pe aceste șantiere. Acest constructor român este mobilizat exemplar. Acest lucru se vede. Ordinele de începere au fost acum câteva luni pe aceste tronsoane și iată că s-a ajuns la faza în care se toarnă asfalt. Lucrurile stau bine și pe celelalte tronsoane, până la Focșani, chiar în zona Focșaniului, pe acel lot patru, lucrurile stau și mai bine. Suntem undeva cu un progres de 30-40%, ceea ce este incredibil pentru perioada de când au pornit aceste lucrări. Mi-aș dori să fie un exemplu.
În schimb, la aproape 20 de ani de la contractul cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania, Ministerul Transporturilor face o nouă încercare pentru a construi lotul Poarta Sălajului-Zalău-Nușfalău, cel mai greu tronson dintre Târgu Mureș și Vama Borș.
Compania de Drumuri prelungește cu trei săptămâni termenul pentru depunerea ofertelor la acest segment de drum, din cauza numeroaselor clarificări pe care le-au solicitat constructorii. Drumul are o lungime totală de 41 km și este cel mai mare contract ca valoare pentru o autostradă din România, aproximativ opt miliarde de lei, cu o durată de finalizare a lucrărilor de aproape şapte ani.
Reporterul RRA Alexandru Lancuzov l-a întrebat pe șeful Companiei de Drumuri, Cristian Pistol, ce se întâmplă cu o autostradă promisă de aproape două decenii.
Cristian Pistol:
Nu este suspendată licitaţia. Pot să vă anunț acum că vom prelungi termenul de depunere a ofertelor, din cauza clarificărilor pe care le-am primit în perioada pe care ofertanții o aveau la dispoziție. La sfârșitul lunii aprilie, premisele sunt bune ca și pe mese să se depună ofertele.
Alexandru Lancuzov:
Trei-patru luni pentru o evaluare și încercarea de a semna contractul la sfârșitul anului?
Cristian Pistol:
Doresc ca evaluarea ofertelor o să o finalizăm foarte repede. Evident că e important ca și ofertele lor să fie foarte bine puse la punct, astfel încât să nu necesite foarte multe solicitări de clarificări din partea comisiilor de evaluare.
Sursa: romania-actualitati.ro