Anumite categorii de persoane pot să nu poarte măști de protecție

Publicat de MIRELA ROTAR, 21 mai 2020, 08:39
Copiii mai mici de cinci ani, unele categorii de angajaţi sau persoanele cu boli care nu le permit oxigenarea pot să nu poarte mască de protecţie, numai în funcţie de evaluarea medicilor de medicina muncii sau a celor din unităţile de învăţământ.
Însă pentru cei cu simptome respiratorii, este recomandată purtarea măştii şi în spaţiile deschise sau la domiciliu.
Sunt măsuri incluse într-un ordin comun al Ministerelor Sănătăţii şi de Interne, care prevede obligativitatea acestor măsuri de protecţie în cele mai multe cazuri, dar stabileşte şi condiţiile în care unele categorii de persoane pot fi execeptate de la regula generală.
Angajaţii care lucrează singuri într-un birou sau se află la o distanţă de cel puţin 2 metri de colegi ar putea să nu poarte mască, însă doar dacă încăperea se aeriseşte măcar o dată la două ore, iar suprafeţele sunt dezinfectate periodic. Persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare şi angajaţii care desfăşoară activităţi fizice intense sau în condiţii solicitante – ca, de exemplu, temperaturi ridicate sau umiditate crescută – pot fi, de asemenea, exceptaţi de la obligativitatea purtării măştii de protecţie.
Prezentatorii TV şi invitaţii lor, de asemenea, vorbitorii în public mai pot fi scutiţi de la această obligaţie, cu condiţia să păstreze o distanţă de cel puţin 3 metri faţă de celelalte persoane. Tot în condiţii de distanţare se poate permite să nu poarte mască elevii şi studenţii, însă doar pe durata cursurilor. Şi copiii cu vârste mai mici de 5 ani pot fi scutiţi de purtarea obligatorie a măştii în spaţiile publice închise.
Angajatorul sau conducătorul instituţiei are obligaţia de a elabora propriile proceduri, specialiştii în medicina muncii vor face evaluarea de risc şi vor emite recomandări privind necesitatea purtării maştii pentru angajaţi, care trebuie instruiţi cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă