Anul trecut pe vremea aceasta ne pregăteam să deschidem sezonul estival cu mici şi bere…

Publicat de Corina Muntean, 1 mai 2020, 10:45 / actualizat: 9 august 2020, 12:10
Acum stăm în case şi visăm la momentul când vom putea merge la iarbă verde ca să celebrăm ieşirea din izolare. Tot cu bere. Piaţa berii din România a înregistrat, în 2019, un consum anual de bere în creştere, la 86 de litri pe cap de locuitor. Asta înseamnă că unul din 2 români a consumat cel puţin o bere pe zi. Iar consum în creştere înseamnă o industrie profitabilă şi o economie mai puternică.
În 2019, Asociaţia Berarii României, din care fac parte principalii producători şi jucători de pe piaţa românească a berii au realizat investiţii record de peste 96 de milioane de euro. Nivelul investiţiilor din 2019 a fost în creştere cu 22 de milioane euro faţă de anul 2018. Per total, investiţiile cumulate ale companiilor membre ale Asociaţiei, în ultimii 16 ani, au atins 1,62 miliarde de euro. Drept consecinţă, volum consumului total al producţiei de bere în România a fost de la an la an în creştere, anul trecut urcând până la 16,8 milioane de hectolitri. Nu a crescut doar producţia ci şi consumul, la 86 de litri anual sau circa un pahar de 250 mililitri pe zi de persoană. În funcţie de tipurile de ambalaje ale berii, conumatorii au preferat berea la sticlă şi doză, cu creşteri de 1-2 procente, anual. Astfel, ponderea berii la sticlă a crescut în total cu 5,2 puncte procentuale, în ultimii cinci ani, în timp ce preferinţele pentru berea ambalată la doză au crescut, în 2019, cu 1,6 puncte procentuale. Totodată, berea ambalată în sticle PET a înregistrat, anul trecut, o scădere de 3,1 puncte procentuale, în timp ce berea draft a rămas la valori constante.
Totuşi, cantitativ, 44,5% din totalul berii vândute este la PET, 30 % la sticlă, 22 % la doză şi numai 3,5 % la butoi. Producţia de bere reprezintă un stimul real pentru economia României. Datorită caracterului său profund naţional, definit de producţia locală în proporţie de circa 97% şi 50% ingrediente provenite din agricultura României, sectorul berii are o influenţă semnificativă în primul rând asupra gradului de ocupare a forţei de muncă, prin crearea, la nivelul întregii ţări, direct şi indirect, a aproape 61.000 locuri de muncă pentru români, contribuind astfel la asigurarea traiului zilnic a familiilor acestora, susţin membrii Asociaţiei. La nivelul anului trecut, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat de către membrii Asociaţiei Berarii României a fost de 251 milioane de euro, în contextul în care, în ultimii 16 ani, suma a depăşit 3,88 miliarde de euro.
Un consum mai ridicat de bere nu face doar oamenii mai veseli ci este indiciul că industria de profil îşi poate asigura beneficiile financiare necesare pentru a continua investiţiile, a-şi îndeplini obiectivele de profitabilitate şi de vânzări şi a-şi achita datoriile patronale către bugetul statului, atât de necesar acum.
Cât despre cât de benefic este consumul de bere pentru organismul uman şi în ce cantitate, vă las pe voi să decideţi. Cu responsabilitate.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.