Anul școlar viitor va avea o nouă structură
Publicat de MIRELA ROTAR, 19 februarie 2021, 14:45
Ministrul Educației a emis un ordin prin care modifică structura anului şcolar 2021 – 2022, ordin publicat marţi în Monitorul Oficial.
În semestrul I, în perioada 25 – 31 octombrie, elevii claselor din învăţământul primar şi copiii din grupele de preşcolar sunt în vacanţă.
Vacanţa de iarnă este programată din data de 23 decembrie 2021 şi până pe 9 ianaurie 2022.
În semestrul al II-lea, vacanţa de primăvară va fi în perioada 15 aprilie – 1 mai, iar rogramul naţional „Şcoala altfel” se va desfăşura în perioada 8 – 14 aprilie.
Noua structură nu pune probleme organizatorice deosebite, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Camelia Irimie Matei:
O noutate față de structura anului școlar 2020-2021 este programul ”Școala altfel”, stabilit într-o perioadă fixă, anume 8-14 aprilie, perioadă în care se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare. Este o inițiativă bine venită. Diferența față de 2020-2021, semestrul I are 14 săptămâni, în 2020-2021 avea 17, la fel avea și semestrul al doilea, în 2021-2022semestrul al II-lea va avea 20 de săptămâni. Este o inițiativă bine venită, nu va fi nicio dificultate din punct de vedere organizatoric.
Totuși, sindicaliștii spun că nu s-a ținut seama de opiniile exprimate în consultări și că schimbarea structurii anului școlar în fiecare an creează confuzie în sistem.
Președintele Sindicatului ”Spiru Haret” Mureș, Maria Rezi:
Cele două semestre sunt total diferențiate ca și timp și nu mai mergem pe aceeași structură ca să știm, anul acesta au știut atât în primul semestru, atât în al doilea, să mergem concentric pe anii școlari, cu aceleași măsuri. Bulversăm fiecare an școlar, altfel și altfel, nu ajungem la o unitate privind anul școlar, cu o structură clară și transparentă.
Vacanța de iarnă va fi foarte scurtă, iar, din experiențele anilor anteriori, directorii se așteaptă să urmeze un val de învoiri pentru elevii care merg la schi cu părinții.
Directorul Colegiului Național ”Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureș, Cristina Someșan:
Vacanța de la sfârșitul lunii ianuarie este foarte așteptată de părinți, pentru a-i duce pe copii la schi. Numai după ce am văzut ce s-a întâmplat în anul în care a mai fost structura aceasta, mi-am dat seama, de fapt, cât de mult așteaptă familiile să meargă și, în fond, este un lucru bun, îi învață un sport, am avut foarte multe solicitări de învoire în perioada respectivă pentru a se duce la schi, într-un mic concediu de iarnă.
Probleme vor fi și în săptămâna cu ”Școala altfel” care, fiind în aceeași perioadă în toată țara, va crea aglomerații în locurile vizitate de elevi.
Cristina Someșan:
Săptămâna ”Școala altfel” pentru toată țara aceeași săptămână, clar că va fi dificil, pentru că se vizitau muzee, or acestea au anumită capacitate, nu au cum să intre 2.000 de copii la Peleș de-o dată sau în alte puncte de atracție care erau agreate de copii. Nu știu dacă va fi în regulă. Se făceau și excursii tematice, or numărul de autocare pe care agențiile le pot pune la dispoziție este clar că nu pot satisface toată țara.
Și Consiliul Național al Elevilor a luat atitudine față de noua structură a anului școlar.
Elevii spun că organizarea cursurilor până la mijlocul lunii iunie afectează în mod direct calitatea actului educaţional, elevii şi profesorii fiind nevoiţi să participe la cursuri în condiţii de disconfort termic semnificativ.
Mai mult, fragmentarea semestrului I creează confuzie în sistem şi generează fenomenul ”goana după note”, susțin reprezentantii elevilor.
Raluca Creț