Anul școlar a debutat fără probleme epidemiologice în școlile mureșene

Publicat de Stan Lucian, 19 septembrie 2024, 17:00 / actualizat: 20 septembrie 2024, 8:08
Ca de obicei, la început de an școlar se fac triajele epidemiologice în toate școlile, creșele și grădinițele, pentru a depista eventualele boli de sănătate în rândul elevilor.
Nu au fost identificate probleme deosebite.Dezinfectarea mâinilor este încurajată la fiecare clasă, precizează petnru RTM medicul școlar din Târgu Mureș, Adriana Neghirla, președintele Asociației de Medicină Școlară din județ:
Săptămâna trecută s-a făcut triajul iar săptămâna aceasta se face recontrolul, acolo unde este cazul dar nu putem spune că sunt mai multe cazuri de viroze respiratorii sau alte boli. Sunt puține, deci nu e nimic deosebit din punct de vedere al patologiei. La intrarea în școli nu se face zilnic triaj dar dacă un profesor observă la clasă că un copil nu se simte bine, îl trimite spre cabinet . La creșe și grădinițe se face triajul în fiecare zi la intrarea în unitate.”
La Gimnaziul Europa din Târgu Mureș nu au fost identificate probleme de sănătate la copii. Aici se face triaj la clasă iar camera de izolare este pregătită dacă apar cazuri contagioase, precizează directorul unității, prof. Monica Șincan:
Noi chiar nu avem probleme medicale. Trierea se face tot timpul pentru că avem personal calificat în școală. Sunt zile în care, în măsura posibilităților și a timpului, trece doamna asistentă pe la clase la început de ore dar noi deja ne-am instruit profesorii. În momentul în care observă semne de răceală, se simte rău, e palid sau copilul semnalează că nu se simte bine, automat merge la cabinetul medical iar asistenta decide dacă e cazul să ia legătura cu părinții și acționează în primă instanță, în funcție de necesități. Dar, până acum chiar nu am avut nici un fel de probleme. O să apară probabil, acum cu vremea mai rece…”
Medicii școlari se confruntă, în schimb, cu o lipsă a cunoștințelor de sănătate la elevi. Doar 10% dintre școlari aleg materia opțională de Educație pentru Sănătate, mai spune medicul școlar Adriana Neghirla:
Educația pentru sănătate, din păcate, ca materie, în România sub 10% au ales-o ca opțiune. Prin urmare, educație pentru sănătate se face aleator în școli, aș spune eu. E atât cât putem noi, asistenții medicali și medicii să intrăm să facem la clase sau individual, pe problemă, în cabinet, individualizată pe situație.”
Medicii recomandă părinților să nu-și trimită copiii la școală sau grădiniță dacă au simptome de boală sau dacă observă orice fel de erupție pe piele. În aceste cazuri, trebuie contactat medicul de familie pentru tratamente și monitorizare.
Autor: Cristina Bulbescu