Anul acesta remiterile de lichidități ale expaților români sunt duble faţă de investiţiile străine

Publicat de Corina Muntean, 9 noiembrie 2020, 11:12
În 2020 scorul investițiilor făcute de așa-zișii „căpşunari“ comparativ cu „gulerele albe“ adică investitorii străini, este de 1 la 0. De altfel, în ultimii 10 ani românii din străinătate au trimis acasă 37 mld. euro, faţă de doar 34 mld. euro – investiții străine directe.
Românii din străinătate au trimis acasă, în primele opt luni din 2020, 2,3 mld. euro, în vreme ce investiţiile străine directe au fost de 1,4 mld. euro, dacă la sumă sunt adăugate și creditele intragrup, sau de numai 994 mil. euro, dacă sunt socotite doar participaţiile la capitalul firmelor, inclusiv profitul reinvestit. Prin urmare și în acest an expații sau „căpşunarii“ cum mai sunt ei peiorativ numiți au depășit investitorii străini sau „gulerele albe“ în cuantumul valorii banilor trimiși în țară.
Românii care lucrează în străinătate, huliţi în ultimele luni pentru că „au adus covidul la noi“, detestaţi pentru că nu-şi plătesc taxele acasă, dar votează cu Vestul, ridiculizaţi pentru că se vând ca „sclavi“ pe moşiile de sparanghel ale altora, invidiați pentru că au salarii mai mari decât cei care muncesc în țară pe același posturi, au rămas, în ciuda pandemiei, cei mai mari investitori „străini“ în România. Grație banilor trimiși rudelor și celor dragi de-acasă, cursul leu/euro s-a depreciat mai puțin decât se anticipa, cu doar 2% de la începutul anului și până la final de octombrie, iar deficitul de cont curent rămâne în continuare finanţabil.
Practic, în ultimii zece ani, românii din străinătate au trimis acasă 37,3 mld. euro, faţă de 34,5 mld. euro, cât a reprezentat soldul investiţiilor străine de la noi, după cum arată datele BNR, analizate de Ziarul Financiar. De asemenea, de la aderarea României la UE, la 1 ianuarie 2007, românii care au avut libertatea de a călători şi de a lucra în afara ţării au trimis acasă (până în august anul curent) 56,8 mld. euro. Fondurile nete primite de România de la UE (sume primite minus contribuţia României la bugetul comunitar) au fost, în aceeaşi perioadă de timp, de 39,6 mld. euro.
Este încă un motiv pentru care guvernanții, oricare ar fi ei, ar trebui să poarte mai multă grijă și mai mult respect acestor oameni care, de nevoie și-au părăsit casele, pentru a putea să-și întrețină familiile în mod decent și nu au uitat de unde au plecat trimițând în continuare valută. Un fel de a spune că le pasă, încă, de România.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: Ziarul Financiar