Anul 2023 este un an de tranziție și acomodare în piața imobiliară din România

Publicat de Corina Muntean, 5 mai 2023, 07:09
Prețurile de vânzare au crescut constant până acum, iar specialiștii apreciază că urmează o perioadă de menținere a lor.
Conform siteului Imobiliare.ro, vom asista la o primă jumătate de an caracterizată prin efectul diverșilor factori de stres – inflația, costul cu energia electrică, costul finanțării – asupra cumpărătorilor care vor rămâne relativ reținuți în decizia de cumpărare. Prețurile vor fi relativ stabile, cu mici scăderi contextuale pe anumite segmente mass-market. Pe alocuri vom vedea oferte bune la revânzare, diferența dintre prețurile de contractare în anul 2019 și anul 2020, față de cele prezente fiind chiar și de 30%. Va fi loc de oportunități de achiziție pentru cei cu bani cash.
Există diferiți factori care au dus la creșterea prețurilor pe piața imobiliară, precum prelungirea perioadelor necesare pentru finalizarea unei construcții, lucru provocat de eliberarea lentă a documentelor sau de procedura de durată necesară pentru branșarea la utilități a unui imobil nou, creșterea costurilor pentru edificare, criza forței de muncă și costurile mai mari pentru manopere.
În același timp, conform publicației Forbes România care face referire la un sondaj realizat de The Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), piața imobiliară din regiunea central și est-europeană a avut o evoluție modestă în primul trimestru al anului, cu excepția României, care rămâne într-o lumină bună.
În ceea ce privește cererea chiriașilor de spații comerciale, comportamentul pieței din Polonia este net negativ (-21) pentru prima dată după T1 2020, Ungaria și Republica Cehă rămân în general stabile în acest trimestru, iar România se poziționează în contrast cu tendința scăzută a regiunii pe mai mulți indicatori cheie, afișând un comportament pozitiv al cererii (+9).
Ca urmare a deficitului de cerere/ofertă pentru spații industriale, se estimează o creștere a chiriilor în toată Europa (cel puțin pentru spațiile prime), care ar putea să depășească toate celelalte categorii urmărite de sondaj.
Proiecțiile de creștere a chiriilor pentru unele dintre clasele de active alternative sunt, de asemenea, pozitive.
Unitățile multifamiliale, centrele de date, locuințele pentru studenți, instituțiile de îngrijire a vârstnicilor, centrele de petrecere a timpului liber și hotelurile ar putea avea parte de o creștere a prețurilor de închiriere.
În schimb, respondenții la sondaj estimează scăderi ale chiriilor pentru spații de retail și birouri, în decursul anului, cu excepția României.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.