Anul 2022 a fost profitabil pentru sectorul imobiliar
Publicat de Corina Muntean, 28 decembrie 2022, 09:33
Anul 2022 a fost profitabil pentru sectorul imobiliar dar ritmul de vânzări a frânat după începerea războiului. Analiștii constată că discounturile şi ofertele au fost mai puţine decât în anii precedenţi, iar anumiți dezvoltatori au majorat prețurile. Spre deosebire de Capitală sau alte orașe mari, piața imobiliară din Cluj Napoca își păstreză în noiembrie tendința de creștere a prețurilor.
Cu toate acestea, numărul mic de autorizaţii de construcţie emise a dus la scăderea ritmului pentru construcţiile noi, în timp ce vânzările au crescut pentru toate tipurile de locuinţe, de la low la high class, susţin reprezentaţii unor companii din piaţa imobiliară. Specialiştii avertizează că ritmul neuniform de dezvoltare a pieţei poate duce, pe termen lung, la blocaje majore. Deşi preţurile au crescut puțin, discounturile şi ofertele au fost mai puţine decât în anii precedenţi, unii dezvoltatori fiind nevoiţi să mărească preţurile.
Luând în considerare situaţia economică şi încetinirea construcţiilor, piaţa de apartamente low-cost nu mai este atât de variată ca în anii precedenţi şi nici dezvoltatorii nu au mai putut oferi reduceri mari de preţ. Prin urmare, unii clienţi cu bugete mai mici aleg să le aloce locuinţelor vechi, cererea fiind astfel echilibrată între apartamente noi şi apartamente vechi, a afirmat Oana Ivan, Managing Partner Imoteca – The Residential Experts. Potrivit analizei, achiziţiile locuinţelor în stadiu final de construcţie sau deja finalizate au fost cele mai căutate în cursul anului 2022, chiar dacă există o mică diferenţă faţă de oferta de preţ a locuinţelor în stadiu de proiect.
‘Putem spune că vorbim despre un public mult mai educat, despre o piaţă care a evoluat din toate punctele de vedere şi care a găsit o constantă calitate-preţ benefică pentru ambele părţi – atât din perspectiva cumpărătorului, cât şi a dezvoltatorilor‘, afirmă Elena Dumitrache, director de vânzări Eden Capital Development.
Pe de altă parte, conform indicelului imobiliare.ro, în luna noiembrie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi disponibile spre vânzare la nivel național s-au diminuat cu 0,2% față de luna anterioară. În Brașov, segmentul apartamentelor relevă pentru luna noiembrie o ușoară scădere de 0,1%, până la 1.621 de euro pe metru pătrat, de la 1.623 euro pe metru pătrat util în octombrie. În schimb Cluj-Napoca nu s-a conformat tendinței general descendente a prețurilor: așteptările vânzătorilor au crescut, cu 0,6%, ajungând la 2.415 euro pe metru pătrat util.
Piața se află în continuare în căutarea punctului de echilibru, lucru care cel mai probabil se va întâmpla spre mijlocul anului viitor, odată cu stabilizarea prețurilor materialelor și costurile de construcție. Un factor de risc rămâne costul finanțării – spune Daniel Crainic, director de marketing la imobiliare.ro.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.