Anul 2021 a fost un an de scădere pentru miliardari
Publicat de Corina Muntean, 11 aprilie 2022, 11:00
Sunt cu 87 mai puțini și valorează cu 400 de miliarde de dolari mai puțin decât în urmă cu un an, potrivit listei anuale a miliardarilor lumii întocmită de Forbes. Cu toate acestea, pe fondul războiului, al pandemiei și al unor piețe slabe, un total de 236 de persoane, în scădere de la un record de 493 în 2021, au devenit miliardari în cursul anului trecut.
Conform publicației Forbes, sunt intrate pe listă noi nume din 34 de țări diferite. În ciuda represiunii guvernului chinez în domeniul tehnologiei, China a produs 62 de noi miliardari, inclusiv doi din Hong Kong, cel mai mare număr de miliardari din toate țările. Printre aceștia se numără Chris Xu, în vârstă de 52 de ani, cu o valoare estimată la 5,4 miliarde de dolari, fondatorul firmei de modă Shein, favorită a generației Z, și profesorul de inginerie Tang Xiao’ou, în vârstă de 54 de ani, cotat cu 5,7 miliarde de dolari, a cărui firmă de inteligență artificială SenseTime își obține aproximativ jumătate din venituri de la Partidul Comunist Chinez.
Forbes mai spune că cel mai bogat nou-venit este din Taiwan. Este vorba de Zhang Congyuan, în vârstă de 74 de ani , cu 11,7 miliarde de dolari, fondatorul producătorului de încălțăminte Huali Industrial, care produce încălțăminte pentru zeci de mărci, printre care Nike, Puma, UGG și Vans. Statele Unite au al doilea cel mai mare număr de nou-veniți, și anume 50 de noi miliardari. Lista îl include și pe Gary Wang, în vârstă de 28 de ani. Cotat cu 5,9 miliarde de dolari, el este cofondatorul și directorul tehnologic al bursei de criptomonede FTX, cu sediul în Bahamas. Pe listă se regăsește și Scott Shleifer, în vârstă de 44 de ani. Shleifer, conform publicației, ar avea o avere de 5 miliarde de dolari, și este cofondatorul diviziei de capital privat a fondului de acoperire Tiger Global Management. India completează topul primelor trei țări cu cei mai mulți miliardari, având 29 de noi miliardari, inclusiv pe managerul de fonduri speculative Karthik Sarma. Magnatul indian este cotat de Forbes cu 3,1 miliarde de dolari. În vârstă de 47 de ani, acesta a construit un fond de investiții care și-a văzut participația de 43% în Avis Budget Group mai mult decât quintuplată în cursul anului 2021. Anul trecut compania de închirieri auto a anunțat că va adăuga în producție componenta de vehicule electrice.
Pe lista Forbes intră și 33 de femei miliardare. Prima dintre ele este Renata Kellnerova. Renata a moștenit o avere estimată la 16,6 miliarde de dolari, alături de cei patru copii ai săi, după ce soțul ei, Petr Kellner, un investitor și cea mai bogată persoană din Cehia, a murit într-un accident de elicopter în martie 2021. Ea este cea mai bogată nouă miliardară din lume în acest an, conform Forbes.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.