Anual, mai mult de 200.000 de români aleg să îşi părăsească ţara în căutarea unui trai mai bun
Publicat de Corina Muntean, 19 martie 2021, 11:11
În același timp sunt și mulți români, care după o perioadă de lucru sau business peste hotare aleg să se întoarcă în țară.
Foşti angajaţi în străinătate au ajuns actuali angajatori în România, după ce au decis să se reîntoarcă în țară. Acesta este profilul a peste 30 de români, descoperiţi de revista Business Magazin, care s-au întors „acasă” pentru a-și transformă pasiunea în afacere. Unii au investit câteva mii de euro, alţii câteva milioane. Unii au lăsat în urmă munca de zilier în agricultură, alţii joburi plătite cu mii de euro în domenii ca administrativ sau hotelier. Cu toţii au renunţat la viaţa în ţări dezvoltate, pline de oportunităţi, cu sisteme educaţionale și medicale bine puse la punct, pentru că, se pare, dorul de România a fost mai puternic. Anual, peste 200.000 de români pleacă din România, însă jumătate se şi întorc „acasă” în aceeşi perioadă, arată datele statistice.
Victor Balaniuc, un tânăr de 26 de ani din Timişoara, s-a întors din Anglia în 2016 pentru a crea o firmă de organizare şi promovare de evenimente. Oportunitatea dezvoltării acestui proiect l-a determinat să revină în România, plus spiritul patriotic. Acesta considără că dacă îţi doreşti un venit bun şi să faci economii, Occidentul e foarte ofertant, dar pentru un întreprinzător, România este mediul optim, deoarece pieţele încă nu sunt foarte bine dezvoltate şi nici clienţii saturaţi. Balaniuc a început să organizeze evenimente la vârsta de 14 ani, în special petrecerile de Revelion pentru prieteni, iar doi ani mai târziu şi-a vândut pianul şi cu cei 500 de euro obţinuţi şi-a cumpărat o staţie şi o pereche de boxe şi a deschis o firmă de sonorizări. Ulterior, studiind în Anglia la Universitatea din Greenwich, în cadrul „School of Business” programul „Events Management”, o prietenă i-a propus să organizeze un eventiment pentru românii din acel oraş. Un finanţator lituanian din Londra a avut încredere în ideea lui şi l-a împrumutat cu o sumă de 7.000 de euro, astfel că a reuşit să se extindă în alte oraşe şi apoi să revină în România. În prezent, deţine şi un business în domeniul IT şi o sală de boxing fitness în oraşul natal.
La fel ca el sunt mulți, care s-au întors să dezvolte proiecte în România, beneficiind de subvenţii de până în 40.000 de euro, acordate în cadrul proiectului „Diaspora ReSTART”, pentru persoanele care doreau să-şi înfiinţeze un start-up acasă. Repatriaţii din acest proiect, foşti angajaţi, au creat cel puţin 120 de locuri de muncă pe plan intern, conform datelor Consiliul Naţional al IMM-urilor din România, care s-a ocupat de implementarea programului. Peste 7.000 de români din diaspora au beneficiat de programul de formare antreprenorială cu bani europeni, iar cei mai mulţi autori de planuri de afaceri au fost din Spania, Marea Britanie, Italia, Olanda şi Franţa.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: Business Magazin