Anual, două localități din România sunt șterse de pe fața pământului din cauza incendiilor

Publicat de radiomures, 7 februarie 2017, 12:00
Este semnalul de alarmă tras de pompierii mureșeni, care au analizat situația incendiilor din ultimii ani.
În județul Mureș, numărul incendiilor a scăzut cu 22% anul trecut, în schimb, la nivel național incendiile sunt în creștere.
Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Horea” Mureș, gen. Dorin Oltean:
Am avut 320 de incendii, cu o scădere semnificativă de 22% față de anul 2015 când am avut 500. Cele mai multe incendii s-au produs la locuințele și anexele gospodărești, adică aproximativ 32% din totalul incendiilor. Este un semnal de alarmă la nivel de țară, faptul că, anual, dacă ar fi să acumulăm incendiile de la locuințele proprietate personală și cu anexele gospodărești sunt șterse de pe suprafața pământului.”
Principalele cauze ale incendiilor produse la locuințe sunt instalațiile electrice improvizate și coșurile de fum neizolate, spune șeful ISU ”Horea” Mureș, gen. Dorin Oltean:
Principalele cauze de incendiu au fost instalațiile electrice defecte, improvizate și lăsate sub tensiune, în procent de aproximativ 30%. După care coșurile de fum deteriorate ori neizolate corespunzător au fost în procent de 25% iar focul deschis, 13%. La cauze de incendiu, jocul copiilor cu focul, datorită activităților preventive, a scăzut ca și cauză de incendiu de la 6,5% până la 2,3%.”
A scăzut în Mureș și numărul persoanelor decedate în incendii, de la 9 în 2015 la 4, anul trecut.
Pompierii vor lua mai multe măsuri preventive pentru scăderea incendiilor, astfel că proprietarii de locuințe din România ar putea fi obligați pe viitor să dețină detectoare de fum.
Cristina Bulbescu