Angajații EON au protestat la Tg.Mureș, cerând creșteri salariale

Publicat de MIRELA ROTAR, 15 februarie 2019, 14:03 / actualizat: 16 februarie 2019, 9:26
Peste 400 de angajați ai companiei din Ardeal, Banat și Crișana au pichetat sediul național al EON, de la Tg. Mureș. Ei solicită deblocarea negocierilor salariale cu conducerea companiei, care au ajuns în impas.
Liderul de sindicat de la Distribuția regională a Gazelor Naturale, Gheorghe Rizescu, recunoaște că în urmă cu 8 ani EON era un angajator de top, însă de atunci nu au mai fost făcute majorări salariale, mulți angajați ajungând să aibă sub media salariului brut pe economie:
Noi am cerut o mărire de 30 la sută, compania a inițiat negocieri, conform cotractului, anul trecut în noiembrie. Răspunsul lor a fost că au apărut modificări legislative și din cauza reglementărilor, nu sunt în situația de a putea acorda creșteri salariale, și dacă putem să le acordăm un răgaz. Poate că dacă am fi avut un angajament din partea companiei, un orizont de timp pentru eventuale promisiuni pe care ar fi putut să le facă, ne-am fi gândit. Am avut inițial o ofertă de sub 5%, dar și aceea a dispărut. Așteptăm să reluăm negocierile și să găsim o soluție de detensionare a situației, pentru că există o problemă pe toate ariile, nu doar la zona de exploatare unde sunt muncitori. Nemulțumiri s-au acumulat, inclusiv în zona de middle management.
Compania se află într-o situație financiară foarte dificilă, susține directorul General al E.ON România, Frank Hajdinjak. Acesta crede că se poate ajunge și la disponibilizări, dar nu a dorit să avanseze un procent și nici ce categorie de angajați ar putea fi vizată de măsură.
Frank Hajdinjak a precizat că mai devreme de 6 săptămâni nu se vor finaliza discuțiile cu ANRE privind tarifele:
Companiile noastre sunt într-o situație financiară foarte dificilă, lucru prioritar de rezolvat. Înțeleg și nemulțumirile colegilor noștri și vrem să găsim un compromis pentru fiecare dintre părți. Asta înseamnă că vom continua discuțiile cu sindicaliștii, cu reprezentanții angajaților, asta am făcut dintotdeauna. Este posibil să fie disponibilizări, dacă doleanțele oamenilor nu vor fi satisfăcute, să avem o reducere de personal, dar asta este din cauză că tarifele de distribuție pentru electricitate și gaz încă nu le cunoaștem, fiind în discuții cu ANRE.
Tot astăzi, de la aceeași oră, s-a desfășurat o acțiune de pichetare și la sediul EON din Iași, cu participarea angajaților de la filialele de electricitate și gaz din Moldova.
Valeriu Russu