Angajament multinațional împotriva urii

Publicat de radiomures, 20 martie 2015, 09:14
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a înfiinţat o alianţă parlamentară împotriva urii
La lucrările desfăşurate la Paris a participat din partea României deputatul Ionuţ Stroe, care a explicat pentru RRA ce reprezintă această structură.
Ionuţ Stroe: Lansarea acestei alianţe parlamentare europene reprezintă un angajament multinaţional pentru punerea în aplicare a unei rezoluţii a Consiliului Europei, consacrată bineînţeles prevenirii, sensibilizării statelor membre în legătură cu extinderea acestui discurs al urii şi al manifestărilor rasiste.
Care a fost punctul dumneavoastră de vedere privind situaţia din România, în legătură cu tema dezbătută astăzi?
Ionuţ Stroe: În intervenţia pe care am avut-o, am evidenţiat faptul că în ţara noastră sunt condamnate în mod oficial toate formele de rasism şi de intoleranţă. Am evidenţiat, de asemenea, că statul român, chiar dacă nu se confruntă cu un nivel ridicat al acestor probleme, depune totuşi eforturi pentru combaterea celor existente deja şi, sincer vă spun, existenţa unui cadru legal clar, alături de funcţionarea Consiliului Naţional pentru Combaterea Disciminării, reprezintă pentru mulţi un model şi chiar o foarte bună premiză pentru combaterea acestor fenomene. România este o ţară în general tolerantă. Suntem un popor fără probeme în acest domeniu şi, practic, dacă este să privim lucrurile obiectiv, toţi cetăţenii care aparţin minorităţilor, care sunt primele segmente ale societătii care sunt discriminate, toate minorităţile au drepturi speciale, garantate chiar prin Constituţia ţării noastre şi, în acest sens, am dat exemplul foarte bunului dialog şi al recunoaşterii, şi al reprezentării minorităţilor în România, în special exemplul maghiar, exemplul evreiesc şi cel al populaţiei de etnie rome.
În prezentările făcute de ceilalţi colegi ai dumneavoastră, aţi identificat probleme serioase cu care se confruntă alte ţări europene?
Ionuţ Stroe: Da, într-adevăr. Fenomenul discursului instigator la ură, al intoleranţei şi al rasismului se manifestă, bineînţeles, în ţările care au un puternic flux migrator, ţările în care foarte multe populaţii, din continente diferite chiar, ajung pentru a-şi găsi un mediu sănătos sau propice dezvoltării personale sau a familiei. Vă dau câteva exemple: Marea Britanie, Italia, de exemplu, chiar şi români de-ai noştri au de suferit de pe urma discursului politic din această ţară, şi nu numai. Acest discurs al urii nu îmbracă doar o formă politică. În mod evident, Franţa este una dintre acele ţări şi cu toţii ştim ce înseamnă influenţa sau mesajele promovate în spaţiul public de zona politică influenţată de Marine Le Pen. La fel şi în Spania, de exemplu, Podemos este încă un exemplu grăitor în acest sens. Din păcate, discursul xenofob, discursul rasist, discursul care promovează ura în zona occidentală a statelor care primesc foarte mulţi imigranţi se manifestă la un nivel extrem de ridicat.
Ionuț Stroe, şeful Delegaţiei României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
foto: epochtimes-romania.com