Anchetă: Bacteria de la Secția de Oftalmologie din Miercurea Ciuc ar fi provenit din exterior
Publicat de MIRELA ROTAR, 14 februarie 2022, 11:28 / actualizat: 16 februarie 2022, 21:02
Un număr de 14 pacienţi care au fost operaţi de cataractă senilă la mijlocul lunii ianuarie la secţia de Oftalmologie a Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc au dezvoltat o inflamaţie a globului ocular, la şase dintre ei fiind identificată bacteria Pseudomonas aeruginosa, iar 13 dintre ei au fost reoperaţi.
Trei dintre aceștia și-au pierdut vederea la ochiul operat, în vreme ce la celălalt ochi vederea este de peste 70%. Alţi şase pacienţi au vederea deteriorată, dar primesc tratament.
Şeful Serviciului de Supraveghere şi Prevenţie a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale din SJU Miercurea Ciuc, epidemiologul Sergiu Sîngeorzan, a declarat pentru Radio Tg.Mureș că, în urma anchetei interne, au fost identificate mai multe probleme pe procedura de procesare instrumentar şi de sterilizare.
Acesta a precizat că sursa infecţiei nu a fost găsită, dar, cel mai probabil, bacteria a fost adusă din afara spitalului şi manipulată prin intermediul personalului secţiei de Oftalmologie.
Mai mult ca sigur a fost bacterie din exterior adusă şi manipulată, gestionată, bineînţeles, prin intermediul personalului medical sau a personalului. Adică, în general, aşa se putea întâmpla ca acest Pseudomonas să se transmită de la o persoană la alta şi elementul comun în toate aceste intervenţii, practic, a fost instrumentarul care, din cauza neprocesării corespunzătoare, probabil că a rămas contaminat şi s-a contaminat.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a trimis Corpul de control la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc:
Îmi pare rău că au fost nereguli pentru care trebuie să ne dea nişte răspunsuri Consiliul Director şi Corpul de Control al preşedintelui CJ, care va face verificări să vedem care sunt consecinţele. Şi, pe cale personală, pentru oamenii care au suferit, cum se ştie foarte bine, eu niciodată nu fug de la faţa locului, voi căuta aceşti oameni, voi discuta cu dânşii, chiar o să-i invit, dacă doresc, să vină şi la şedinţa Consiliului Judeţean. Deci, oricum, noi o să facem tot posibilul, ce ne lasă legea, să putem veni în ajutorul acestor oameni care au suferit.
Blocul operator de la secţia de Oftalmologie rămâne închis până când se vor modifica complet circuitele existente. De asemenea, protocoalele au fost revizuite, iar personalul secţiei a fost din nou instruit.
Direcţia de Sănătate Publică Harghita a aplicat amenzi în valoare totală de 30.000 lei în acest caz.
Raluca Creț